Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ


Με κεντρικό σύνθημα «Πηγές αυτάρκειας: σπόροι και νερό», για τρίτη συνεχή χρονιά, η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουν τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ, στις 11, 12 και 13 Μαΐου 2012, στις Σταγιάτες Πηλίου. Οι σπόροι και το νερό είναι δυο αγαθά της φύσης, που δεν έχουν ιδιοκτήτη ούτε ιδιοποιούνται και συμβάλλουν στην αυτάρκεια του πολίτη και της κοινωνίας. Είναι κάτι περισσότερο από μία παραγωγική πηγή, είναι κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας των λαών και όχι τυποποιημένα προϊόντα εταιρειών.
Το μεγάλο ζήτημα της αυτοδιαχείρισης των σπόρων και των νερών και επομένως της διατροφής, θα αναδειχθεί και φέτος στην 3η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ με έμφαση στην αυτάρκεια πολιτών και κοινοτήτων, η οποία αποτελεί πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Όσον αφορά στους σπόρους, η βιοπειρατεία, ο κίνδυνος από τους ΓΤΟ, οι πατέντες και η ολοένα αυξανόμενη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των γεωργών πάνω στο σπόρο (πρόσβαση, ελεύθερη διακίνηση, ανταλλαγή και χρήση) επιβάλλουν τη διατήρηση και ανταλλαγή ντόπιων ποικιλιών  σπόρων και φυτών μεταξύ γεωργών, ερασιτεχνών κηπουρών και καταναλωτών.
Όσο για το νερό, η με αλαζονική διάθεση, αυθαίρετη και αυτόβουλη διαχείριση των πηγαίων νερών του Πηλίου από τη ΔΕΥΑΜΒ, το τελευταίο διάστημα, καθιστά αναγκαία την προστασία των πηγών και την ανάδειξη του νερού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, της ιστορίας, της κουλτούρας, των φυσικών οικοσυστημάτων αλλά και των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών στα χωριά του Πηλίου.
Έμπρακτη απάντηση στις προκλήσεις και τους κινδύνους που απειλούν την επιβίωση και αυτάρκεια μας, θα δώσουν παραγωγοί, ερασιτέχνες καλλιεργητές αλλά και καταναλωτές που διακινούν και ανταλλάσσουν σπόρους και φυτά ντόπιων ποικιλιών κατά τη διάρκεια της γιορτής όπως επίσης και παιδιά που καλούνται να συμμετέχουν στην εγκατάσταση του οικολογικού Κοινοτικού Κήπου Σταγιατών και να φυτέψουν ντόπιες ποικιλίες λαχανικών και αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά.
Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση - παζάρι οικολογικών προϊόντων. Επίσης θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό και έντυπα για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, το νερό καθώς και εναλλακτικές ομάδες δράσης και εργαστήρια για παιδιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...