Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ


Με κεντρικό σύνθημα «Πηγές αυτάρκειας: σπόροι και νερό», για τρίτη συνεχή χρονιά, η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουν τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ, στις 11, 12 και 13 Μαΐου 2012, στις Σταγιάτες Πηλίου. Οι σπόροι και το νερό είναι δυο αγαθά της φύσης, που δεν έχουν ιδιοκτήτη ούτε ιδιοποιούνται και συμβάλλουν στην αυτάρκεια του πολίτη και της κοινωνίας. Είναι κάτι περισσότερο από μία παραγωγική πηγή, είναι κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας των λαών και όχι τυποποιημένα προϊόντα εταιρειών.
Το μεγάλο ζήτημα της αυτοδιαχείρισης των σπόρων και των νερών και επομένως της διατροφής, θα αναδειχθεί και φέτος στην 3η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ με έμφαση στην αυτάρκεια πολιτών και κοινοτήτων, η οποία αποτελεί πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Όσον αφορά στους σπόρους, η βιοπειρατεία, ο κίνδυνος από τους ΓΤΟ, οι πατέντες και η ολοένα αυξανόμενη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των γεωργών πάνω στο σπόρο (πρόσβαση, ελεύθερη διακίνηση, ανταλλαγή και χρήση) επιβάλλουν τη διατήρηση και ανταλλαγή ντόπιων ποικιλιών  σπόρων και φυτών μεταξύ γεωργών, ερασιτεχνών κηπουρών και καταναλωτών.
Όσο για το νερό, η με αλαζονική διάθεση, αυθαίρετη και αυτόβουλη διαχείριση των πηγαίων νερών του Πηλίου από τη ΔΕΥΑΜΒ, το τελευταίο διάστημα, καθιστά αναγκαία την προστασία των πηγών και την ανάδειξη του νερού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, της ιστορίας, της κουλτούρας, των φυσικών οικοσυστημάτων αλλά και των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών στα χωριά του Πηλίου.
Έμπρακτη απάντηση στις προκλήσεις και τους κινδύνους που απειλούν την επιβίωση και αυτάρκεια μας, θα δώσουν παραγωγοί, ερασιτέχνες καλλιεργητές αλλά και καταναλωτές που διακινούν και ανταλλάσσουν σπόρους και φυτά ντόπιων ποικιλιών κατά τη διάρκεια της γιορτής όπως επίσης και παιδιά που καλούνται να συμμετέχουν στην εγκατάσταση του οικολογικού Κοινοτικού Κήπου Σταγιατών και να φυτέψουν ντόπιες ποικιλίες λαχανικών και αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά.
Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση - παζάρι οικολογικών προϊόντων. Επίσης θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό και έντυπα για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, το νερό καθώς και εναλλακτικές ομάδες δράσης και εργαστήρια για παιδιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.