Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τετάρτη 7 Ιουλίου: Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι του Κεν Λόουτς

Για την ερχόμενη Τετάρτη υπάρχει αλλαγή στο πρόγραμμα προβολών. Θα προβληθεί η ταινία "Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι" αντί της ταινίας Ψυχή Βαθιά, η οποία θα προβληθεί αρχές Σεπτέμβρη.
Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών το 2006. Πρόκειται για μια ακόμη αμιγώς ιστορική και πολιτική ταινία του Ken Loach (Κεν Λόουτς).
Το "The Wind that shakes the barley" (τίτλος δανεισμένος από ένα παραδοσιακό ιρλανδικό τραγούδι) αφηγείται την ιστορία δύο νεαρών ιρλανδών αδερφών στη διάρκεια της ταραγμένης δεκαετίας του 1920. Ο μικρότερος, Damien O'Donovan (Cillian Murphy) έχει σπουδάσει γιατρός και ετοιμάζεται να φύγει για να εργαστεί σε νοσοκομείο το Λονδίνου. Ο αδερφός του, Teddy (Padraic Delaney), κατέχει σημαντική θέση στην Αντίσταση των Δημοκρατικών Ιρλανδών ενάντια στους Άγγλους κατακτητές. Ο Damien αρνείται να πάρει πολιτική θέση μέχρι τη στιγμή που ένας φίλος του πεθαίνει από τον ανελέητο ξυλοδαρμό Αγγλων στρατιωτών για ασήμαντη αφορμή. Εγκαταλείπει τα σχέδιά του και γίνεται μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ακολουθώντας τον αδερφό του σε αιματηρές συμπλοκές και στα βουνά, μέχρι την υπογραφή μιας συνθήκης που διαιρεί τις τάξεις του IRA και φέρνει τα δύο αδέρφια σε αντίπαλα στρατόπεδα με αναπόφευκτα τραγικά αποτελέσματα.
Ο μεγάλος βρετανός ρεαλιστής σκηνοθέτης καταπιάνεται αυτή τη φορά με ένα μελανό σημείο στον αγώνα της απελευθέρωσης της Ιρλανδίας. Ισορροπώντας επιδέξια ανάμεσα στο πολιτικό και το ανθρώπινο δράμα, ο Loach μας δίνει μια από τις καλύτερες ταινίες του, αν όχι την καλύτερη. Δε χαρίζεται σε κανέναν και δε διστάζει ούτε για μια στιγμή να δείξει απροκάλυπτα όχι μόνο τις απάνθρωπες πράξεις των Άγγλων στρατιωτών, αλλά ακόμα και βαρβαρότητες που προκλήθηκαν από μέλη του IRA.
Η αποκορύφωση του δράματος έρχεται με την έντονη κριτική του σκηνοθέτη για την εσωτερική διάσπαση των Δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού, δείχνοντας τη μια μεριά (του Teddy) να συμβιβάζεται με την πολιτική λύση που πρότειναν οι Αγγλοι και την άλλη (του Damien) να παραμένει προσκολλημένη στην αντάρτικη νοοτροπία και ανήμπορη να δει τα πράγματα σ' ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο. Όταν δε, κυριολεκτικά, αδερφός στρέφεται εναντίον αδερφού, ο Loach προσφέρει στιγμές αριστουργηματικού κινηματογράφου με συνέπεια, ωριμότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Πρωταγωνιστούν οι Cillian Murphy, Padraic Delaney, Liam Cunningham, Gerard Kearney, William Ruane.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.