Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επίθεση βοθρολυμμάτων από την Πορταριά

Στις 6/9/2010 τα αυλάκια άρδευσης των κήπων του χωριού και τα καλντερίμια γέμισαν με βοθρολύματα τα οποία έρχονται μέσω του παρακείμενου ρέματος της Μάνας από την ευρισκόμενη σε μεγαλύτερο υψόμετρο Πορταριά. Αυτό συμβαίνει τακτικά εδώ και πολλά χρόνια και παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των Σταγιατών στις αρμόδιες Δημοτικές, Νομαρχιακές και Νομικές Υπηρεσίες ως τώρα δεν έχει δοθεί λύση.

Η ρύπανση οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές κατοικίες, εστιατόρια και ξενοδοχεία της Πορταριάς παροχετεύουν τα απόβλητά τους σε υπόγειο αποχετευτικό δίκτυο γιατί δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο από τον νόμο σηπτικό βόθρο και μέσω αυτού σε κεντρική δεξαμενή στο χαμηλότερο σημείο του χωριού στη θέση "Καναλάκι". Από εκεί τα απόβλητα διοχετεύονται με τρείς πλαστικούς αγωγούς μήκους περίπου 300 μέτρων στο ρέμα της Μάνας όπου έχει σχηματιστεί χαβούζα τεράστιων, σε σχέση με την κοίτη, διαστάσεων.

Έτσι, μία ποσότητα από τα απόβλητα εισέρχονται στο κεντρικό αυλάκι άρδευσης των Σταγιατών που λειτουργεί από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να μολύνονται οι κήποι των οπωροκηπευτικών του χωριού. Όταν βρέχει, και οι ποσότητες των αποβλήτων είναι μεγαλύτερες, τα αυλάκια ξεχειλίζουν στα καλντερίμια και την πλατεία του χωριού και η δυσοσμία είναι έντονη για τουλάχιστον μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων.

Οι υπόλοιπες ποσότητες αποβλήτων, που είναι πολύ μεγαλύτερες, συνεχίζουν την πορεία τους μέσα στην κοίτη του ρέματος της Μάνας μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και αχρηστεύοντας πηγές πόσιμου νερού της περιοχής του Δήμου Ιωλκού. Στη συνέχεια μεταφέρονται στον χείμαρρο Κραυσίνδωνα που διατρέχει την πόλη του Βόλου και χύνονται μέσα στον Παγασητικό κόλπο.

Μετά το τελευταίο περιστατικό οι κάτοικοι του χωριού, διαμαρτυρήθηκαν στον Δήμαρχο Πορταριάς, κατήγγειλαν το γεγονός στην Εισαγγελία Βόλου και ζήτησαν από τις Υπηρεσίες Υγείας και περιβάλλοντος της Νομαρχίας να έλθουν άμεσα στην περιοχή και με την υπόδειξη κατοίκων των Σταγιατών να πιστοποιήσουν την ύπαρξη της δεξαμενής αποβλήτων και του δικτύου διοχέτευσης των βοθρολυμμάτων στο ρέμα της Μάνας. Έτσι στις 8/9/2010 υπάλληλοι της Νομαρχίας ήλθαν στην περιοχή, είδαν τι ακριβώς συμβαίνει και πήραν δείγματα για χημική και μικροβιολογική ανάλυση ώστε να συντάξουν το σχετικό πόρισμα, στο οποίο διαπιστώνεται ότι πρόκειται για βοθρολύματα. Με βάση το πόρισμα, η Πορταριά καλείται να πληρώσει πρόστιμο ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας θα ελέξγουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της περιοχής αν διαθέτουν τις απαιτούμενες από το νόμο εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και αν τις λειτουργούν κανονικά. Επιπλέον οι κάτοικοι των Σταγιατών προσέφυγαν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι στην Πορταριά κατασκευάζεται κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης το οποίο προβλέπεται να συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της Πορταριάς δεν υποβάλλουν αίτηση σύνδεσης αφού φαίνεται να βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση η οποία δεν τους επιβαρύνει οικονομικά, επιβαρύνει όμως δραστικά το περιβάλλον.

Σημειώνεται επίσης ότι τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Πορταριάς και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου των Σταγιατών έχουν δηλώσει στους κατοίκους αλλά και δημόσια στον τοπικό τύπο του Βόλου ότι γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια την ύπαρξη τόσο της δεξαμενής όσο και του δικτύου παροχέτευσης των βοθρολυμάτων στο ρέμα της Μάνας.

Ο Δήμαρχος μάλιστα θεωρεί ότι το δίκτυο αυτό έχει κατασκευαστεί πριν από 200 χρόνια παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πλαστικούς σωλήνες (φωτογραφίες των οποίων αποστέλλονται ταχυδρομικά) κάτι που σημαίνει ότι κατασκευάστηκε μέσα στη 40ετη θητεία του ως κοινοτάρχη και Δήμαρχο Πορταριάς.

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και άκρως επικίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και οι πηγές ρύπανσης από την Πορταριά με βοθρολύματα είναι πολλές και όχι μόνο αυτές που έχουμε εντοπίσει ως τώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.