Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επίθεση βοθρολυμμάτων από την Πορταριά

Στις 6/9/2010 τα αυλάκια άρδευσης των κήπων του χωριού και τα καλντερίμια γέμισαν με βοθρολύματα τα οποία έρχονται μέσω του παρακείμενου ρέματος της Μάνας από την ευρισκόμενη σε μεγαλύτερο υψόμετρο Πορταριά. Αυτό συμβαίνει τακτικά εδώ και πολλά χρόνια και παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των Σταγιατών στις αρμόδιες Δημοτικές, Νομαρχιακές και Νομικές Υπηρεσίες ως τώρα δεν έχει δοθεί λύση.

Η ρύπανση οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές κατοικίες, εστιατόρια και ξενοδοχεία της Πορταριάς παροχετεύουν τα απόβλητά τους σε υπόγειο αποχετευτικό δίκτυο γιατί δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο από τον νόμο σηπτικό βόθρο και μέσω αυτού σε κεντρική δεξαμενή στο χαμηλότερο σημείο του χωριού στη θέση "Καναλάκι". Από εκεί τα απόβλητα διοχετεύονται με τρείς πλαστικούς αγωγούς μήκους περίπου 300 μέτρων στο ρέμα της Μάνας όπου έχει σχηματιστεί χαβούζα τεράστιων, σε σχέση με την κοίτη, διαστάσεων.

Έτσι, μία ποσότητα από τα απόβλητα εισέρχονται στο κεντρικό αυλάκι άρδευσης των Σταγιατών που λειτουργεί από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να μολύνονται οι κήποι των οπωροκηπευτικών του χωριού. Όταν βρέχει, και οι ποσότητες των αποβλήτων είναι μεγαλύτερες, τα αυλάκια ξεχειλίζουν στα καλντερίμια και την πλατεία του χωριού και η δυσοσμία είναι έντονη για τουλάχιστον μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων.

Οι υπόλοιπες ποσότητες αποβλήτων, που είναι πολύ μεγαλύτερες, συνεχίζουν την πορεία τους μέσα στην κοίτη του ρέματος της Μάνας μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και αχρηστεύοντας πηγές πόσιμου νερού της περιοχής του Δήμου Ιωλκού. Στη συνέχεια μεταφέρονται στον χείμαρρο Κραυσίνδωνα που διατρέχει την πόλη του Βόλου και χύνονται μέσα στον Παγασητικό κόλπο.

Μετά το τελευταίο περιστατικό οι κάτοικοι του χωριού, διαμαρτυρήθηκαν στον Δήμαρχο Πορταριάς, κατήγγειλαν το γεγονός στην Εισαγγελία Βόλου και ζήτησαν από τις Υπηρεσίες Υγείας και περιβάλλοντος της Νομαρχίας να έλθουν άμεσα στην περιοχή και με την υπόδειξη κατοίκων των Σταγιατών να πιστοποιήσουν την ύπαρξη της δεξαμενής αποβλήτων και του δικτύου διοχέτευσης των βοθρολυμμάτων στο ρέμα της Μάνας. Έτσι στις 8/9/2010 υπάλληλοι της Νομαρχίας ήλθαν στην περιοχή, είδαν τι ακριβώς συμβαίνει και πήραν δείγματα για χημική και μικροβιολογική ανάλυση ώστε να συντάξουν το σχετικό πόρισμα, στο οποίο διαπιστώνεται ότι πρόκειται για βοθρολύματα. Με βάση το πόρισμα, η Πορταριά καλείται να πληρώσει πρόστιμο ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας θα ελέξγουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της περιοχής αν διαθέτουν τις απαιτούμενες από το νόμο εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και αν τις λειτουργούν κανονικά. Επιπλέον οι κάτοικοι των Σταγιατών προσέφυγαν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι στην Πορταριά κατασκευάζεται κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης το οποίο προβλέπεται να συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της Πορταριάς δεν υποβάλλουν αίτηση σύνδεσης αφού φαίνεται να βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση η οποία δεν τους επιβαρύνει οικονομικά, επιβαρύνει όμως δραστικά το περιβάλλον.

Σημειώνεται επίσης ότι τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Πορταριάς και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου των Σταγιατών έχουν δηλώσει στους κατοίκους αλλά και δημόσια στον τοπικό τύπο του Βόλου ότι γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια την ύπαρξη τόσο της δεξαμενής όσο και του δικτύου παροχέτευσης των βοθρολυμάτων στο ρέμα της Μάνας.

Ο Δήμαρχος μάλιστα θεωρεί ότι το δίκτυο αυτό έχει κατασκευαστεί πριν από 200 χρόνια παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πλαστικούς σωλήνες (φωτογραφίες των οποίων αποστέλλονται ταχυδρομικά) κάτι που σημαίνει ότι κατασκευάστηκε μέσα στη 40ετη θητεία του ως κοινοτάρχη και Δήμαρχο Πορταριάς.

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και άκρως επικίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και οι πηγές ρύπανσης από την Πορταριά με βοθρολύματα είναι πολλές και όχι μόνο αυτές που έχουμε εντοπίσει ως τώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Κινηματογραφικές Προβολές στις Σταγιάτες

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου, στις 9:20μμ, σας περιμένουμε στην αυλή του Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού Σταγιατών για να απολαύσουμε τη γαλλική κωμωδία "Οδός Ανθρωπιάς 8" (8, rue de l'Humanité). Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Γάλλου κωμικού Dany Boon, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί μαζί με τους Liliane Rovère και Yvan Attal. Η ταινία παίρνει υλικό από τα πρόσφατα lockdown και μας μεταφέρει τη ζωή επτά οικογενειών του Παρισιού που ζουν στην ίδια πολυκατοικία και αναγκάζονται, είτε τους αρέσει είτε όχι, να περάσουν 3 μήνες μαζί. Κι ενώ η πανδημία τους έκλεισε αναγκαστικά στα σπίτια τους και έφερε απογοήτευση και ανεπιθύμητες εντάσεις, υπάρχουν στιγμές που το “μαζί” κρύβει κάτι πολύ ζεστό και όμορφο.