Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προβολή ταινίας και συζήτηση για το νερό

Τη Δευτέρα 14/2/2011 και την Τετάρτη 16/2/2011 στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Σταγιατών στις 7 το απόγευμα θα προβληθούν αντίστοιχα τα δύο μέρη της διλογίας του Κλοντ Μπερρί Jean de Florette (Ζαν ντε Φλορέτ) και Manon de Sources (Η Μανόν των πηγών).
Πρόκειται για γαλλική ταινία σε δύο μέρη-συνέχειες, χωρίς το καθένα από αυτά να χάνει την αυτονομία του, με θέμα το νερό. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στα ομώνυμα μυθιστορήματα του Μαρσέλ Πανιόλ της σειράς με τον τίτλο Το νερό των λόφων (L'eau des collines).
Jean de Florette: Στα μέσα της δεκαετίας του '20, σ' ένα μικρό χωριό της Προβηγκίας ο Ζαν Καντορέ (Ζαν ντε Φλορέτ) έρχεται να εγκατασταθεί με τη γυναίκα του και την κόρη του στη γη που μόλις κληρονόμησε. Ο γείτονας γερο-Σεζάρ μαζί με τον ανιψιό του προσπαθούν να τον διώξουν από τη γη του, γιατί χρειάζονται την πηγή που υπάρχει εκεί προκειμένου να καλλιεργήσουν γαρύφαλλα. Στη διαμάχη που ξεκινά ο Σεζάρ αποκλείει το νεοφερμένο αγρότη από την πηγή του νερού ενώ ο τελευταίος προσπαθεί να βρει νερό για τις καλλιέργειές του.
Πρωταγωνιστούν: Υβ Μοντάν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ντανιέλ Οτέιγ, Ελιζαμπέτ Ντεπαρντιέ
Manon de Sources: Στο δεύτερο μέρος της ταινίας, τη σκυτάλη στη διαμάχη για το νερό παίρνει η Μανόν, κόρη του Ζαν ντε Φλορέτ, η οποία επιστρέφοντας στη γη του πατέρα της για να γίνει βοσκοπούλα, αποφασίζει να ιδιοποιηθεί την πηγή του νερού στερώντας όλο το χωριό από το νερό.
Πρωταγωνιστούν: Υβ Μοντάν, Ντανιέλ Οτέιγ, Εμμανουέλ Μπεάρ, Ιππολύτ Ζιραρντό
Μετά την προβολή των ταινιών θα ακολουθήσει συζήτηση για το νερό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.