Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κινηματογραφικός Ιούλιος

Ξεκινάνε αυτή την Τετάρτη οι προβολές του Ιουλίου ύστερα από την αναβολή έναρξης την  προηγούμενη Τετάρτη λόγω των κινητοποιήσεων για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Κάθε Τετάρτη, λοιπόν, του Ιούλη – ξεκλέβουμε και μία από τον Αύγουστο – στις 9:30μμ μαζευόμαστε στο προαύλιο του Μουσείου, κάτω ακριβώς από την πλατεία, για να δούμε ταινίες και να πιούμε τσιπουράκι στο πλαίσιο του 2ου Κινηματογραφικού Ιούλη που οργανώνει η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο.Δράσης). Πρόκειται για ένα χώρο με θέα τον Βόλο και τον Παγασητικό, δίπλα στον κοινοτικό κήπο, στον οποίο για πρώτη φορά κάτοικοι των Σταγιατών καλλιεργούν όλα σχεδόν τα είδη των καλοκαιρινών οπωροκηπευτικών.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η κοινωνική συνεύρεση των Σταγιατιωτών και φίλων του χωριού και του κινηματόγραφου με αφορμή την προβολή ταινιών που διασκεδάζουν αλλά και προβληματίζουν για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δημιουργούμε, δηλαδή, κι εμείς τη δική μας πλατεία μέσα από την οθόνη του κινηματόγραφου.
Για φέτος έχουν επιλεγεί πέντε ταινίες, ελληνικές και ξένες, ενώ την τελευταία Τετάρτη θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ της Α.Π.Ο.Δράσης με τίτλο «Σταγιάτες: στη ροή του νερού και του χρόνου» διάρκειας 40 λεπτών. Πρόκειται για μία καταγραφή της ιδιαίτερης σχέσης των κατοίκων των Σταγιατών με την πηγή της Κρύας Βρύσης στην οποία συμμετέχουν κάτοικοι του χωριού όλων των ηλικιών.
Την Τετάρτη 6 Ιούλη θα προβληθεί η ταινία «Ζητείται Ψεύτης» του Ψαθά στη νέα της εκδοχή σε σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη, που καθρεπτίζει τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση.
Στις 13 Ιούλη θα προβληθεί η ισπανική ταινία «Ακόμα και η βροχή», σε σκηνοθεσία Ισιάρ Μπολαΐν, με θέμα την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Κολομβία και την κοινωνική αντίδραση των κατοίκων αυτής της χώρας.
Στις 20 Ιούλη θα δούμε την ταινία του Φίλιππου Τσίτου «Ακαδημεία Πλάτωνος», μία κωμωδία με έντονο κοινωνικό (αντιρατσιστικό) περιεχόμενο.
Στις 27 Ιούλη έχει σειρά η ταινία του Ράντου Μιχαϊλεάνου «Η συναυλία» και τέλος
στις 3 Αυγούστου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Σταγιάτες: στη ροή του νερού και του χρόνου» και αμέσως μετά η τρελή κωμωδία του Τομ Ρηβ «Αγιασμός», (αγγλικός τίτλος «Holly water»), που σχετίζεται με τις πηγές νερού ενός χωριού στην Ιρλανδία, το οποίο θα μπορούσε να ονομάζεται Stayiates.
Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...