Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Κάτω τα χέρια από τη ζωή μας»

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ κατατέθηκε δια στόματος Αριστείδη Φραγκουδάκη η άποψη των κατοίκων των χωριών του Πηλίου:
«Οι λόγοι που μας ώθησαν όλους τους πολίτες σε αυτή τη συμπεριφορά είναι το πνεύμα που κινείται η ΔΕΥΑΜΒ. Μια συνετή και δίκαιη διαχείριση του βασικού για τη ζωή μας φυσικού αγαθού που είναι το νερό, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να προέλθει μόνο από μια δημοτική υπηρεσία που δεν λέει να συνέλθει ακόμη από την κακοδιαχείριση, τα χρέη και τη νοοτροπία του παρελθόντος: αφορά σ’ όλους τους πολίτες του νέου Δήμου Βόλου, τόσο των κατοίκων των περιφερειακών και διαμερισμάτων όσο και τους πολίτες των αστικών κέντρων.
 Και οπωσδήποτε δε μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυταρχισμό, με αυθαίρετη χλωρίωση των πεντακάθαρων νερών, με απειλές προς τους πολίτες που αντιδρούν, και κυρίως «παραμερίζοντας» ετσιθελικά τις τοπικές συνήθειες οικισμών και ιδιαιτερότητες και το εθιμικό δίκαιο που επικρατούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενέργειες που μας βάζουν σε σκέψεις και υποψίες.
Πιστεύοντας ότι ο διάλογος, η ενημέρωση, η άντληση και καταγραφή προτάσεων που αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα της τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή όλων: αρχών, ειδικών, φορέων και κυρίως των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι πολίτες είναι ο κοινός τρόπος διαμόρφωσης της καλύτερης άποψης για όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία,
ΖΗΤΑΜΕ να αρχίσει άμεσα διάλογος στον πιο ενδεδειγμένο και φυσικό χώρο για τον σκοπό αυτό, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Βόλου, όπου η δημοτική αρχή, πλειοψηφία και αντιπολίτευση να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για την υπάρχουσα κατάσταση και τις προθέσεις της, να διαλύσει τις φήμες για ξεπούλημα του νερού σε ιδιώτες και μάλιστα ξένους. Κυρίως όμως να ακούσει τις προτάσεις και απόψεις των πολιτών που την ανέδειξαν. 
Κι αυτή την άποψη, προϊόν γνήσιου διαλόγου και επομένως αποδεκτή από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, για την ορθή διαχείριση του νερού, θα πρέπει η ΔΕΥΑΜΒ με τη στήριξη και τον έλεγχο όλων μας να την εφαρμόζει στο ακέραιο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...