Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κινηματογραφικός Ιούλιος 2012 στις Σταγιάτες

Για τρίτη χρονιά συνεχίζονται οι προβολές ταινιών στην αυλή του Μουσείου Σταγιατών τις Τετάρτες του Ιούλη. Η πρώτη για φέτος προβολή θα γίνει την Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 9:15 το βράδυ με την ταινία Απογεύματα με τη Μαργαρίτα του Jean Becker.
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Germain (Jerard Depardieu) και την Μαργαρίτα (Gisele Casadesus). Συναντήθηκαν τυχαία. Η τελευταία είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα 95 χρονών αλλά παρά την ηλικία της είναι γεμάτη ζωντάνια και όρεξη για ζωή. Κάθε απόγευμα περνάει τις ώρες της στο ίδιο παγκάκι. Ο Germain θεωρείται ο τρελός του χωριού και είναι αγράμματος. Από μικρός αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μητέρα του καθώς δεν έχει αισθανθεί τη μητρική στοργή. Κάθε απόγευμα λοιπόν συναντιέται με τη διανοούμενη και βιβλιοφάγο Μαργαρίτα. Η δεύτερη του διαβάζει αποσπάσματα από διάφορα λογοτεχνικά έργα. Αυτό αρέσει στον Germain  και έτσι αρχίζει να αναπτύσσεται μια πολύ όμορφη σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους  δυο φαινομενικά αταίριαστους κόσμους.
Όταν ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιήσει ότι η Μαργαρίτα χάνει σιγά -σιγά την όρασή της αποφασίζει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μάθει καλή ανάγνωση και να γίνει αυτός τα μάτια της. Όταν συνειδητοποιεί ότι κινδυνεύει να τη χάσει από τη ζωή του, θέτει σε λειτουργία ότι μέσο διαθέτει προκειμένου να τη βρει. Και όταν την βρίσκει ο διάλογος τους είναι απολαυστικός. Η κομψή και εύθραυστη Μαργαρίτα λέει στον Germaine: «Πάντα λιμπιζόμουν τα σάντουίτς σου» και αυτός σπεύδει να της δώσει το μισό από αυτό που τρώει.
Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι πολύ πειστικές. Ο Gerard Depardieu δίνει τον καλύτερο εαυτό του και είναι απλά συγκινητικός ως καλόκαρδος αλλά χαζούλης Germain. Η Gisele Casadesus  είναι μοναδική στο ρόλο της. Καταφέρνει να αποδώσει το χαρακτήρα της  και να μας συγκινήσει με απόλυτη φυσικότητα και γλυκύτητα.  Μας πείθει  πως η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να μη σταματάμε ποτέ να ονειρευόμαστε, να μαθαίνουμε, να αγαπάμε και να ελπίζουμε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.