Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

11 Ιουλίου: Το λιμάνι της Χάβρης

Η ταινία του Φιλανδού Ακι Καουρισμάκι Το λιμάνι της Χάβρης θα προβληθεί την Τετάρτη 11 Ιουλίου, 9.15 το βράδυ, στην αυλή του Μουσείου Σταγιατών (Οικία Παπαθεολόγου), στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Ιουλίου. 
Υπόθεση: Ο Marcel Marx, πρώην συγγραφέας και γνωστός μποέμ, έχει αυτοεξοριστεί στην πόλη-λιμάνι Χάβρη, όπου αισθάνεται να έχει μια πιο αρμονική σχέση με τους ανθρώπους, υπηρετώντας τους μέσω του έντιμου αλλά όχι και τόσο καλοπληρωμένου επαγγέλματος του λούστρου παπουτσιών. Έχοντας θάψει τα όνειρά του για μια μεγάλη λογοτεχνική καριέρα, ζει ευτυχισμένος μεταξύ του τριγώνου που σχηματίζει το αγαπημένο του μπαρ, η δουλειά του και η σύζυγός του Arletty, όταν η μοίρα ρίχνει ξαφνικά στο δρόμο του ένα μικρό προσφυγάκι από τα βάθη της Αφρικής.
Κι ενώ η Arletty αρρωσταίνει σοβαρά και βρίσκεται κλινήρης, ο Marcel για άλλη μια φορά πρέπει να ξεπεράσει το παγωμένο τοίχος της ανθρώπινης αδιαφορίας με το μόνο όπλο που διαθέτει, την έμφυτη αισιοδοξία του, αλλά και με την ακλόνητη αλληλεγγύη των ανθρώπων της γειτονιάς. Εναντίον του, όλος ο τυφλός μηχανισμός των δυτικών αστικών κυβερνήσεων, αυτή τη φορά μέσω ενός αστυνομικού κλοιού που όλο και σφίγγει γύρω απ' τον μικρό μετανάστη.
Και τότε φτάνει η στιγμή για τον Marcel να γυαλίσει τα παπούτσια του και να αποκαλύψει τα δόντια του.
Παίζουν: Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν, Ζαν-Πιέρ Νταρουσάν, Μπλοντίν Μιγκέλ, Πιέρ Εταίξ, Ζαν-Πιέρ Λεό, Εβλίν Ντιντί, κ.ά.
Παραγωγή: Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία (2010).

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ (LA HAVRE) trailer από athinorama

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...