Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συζητήσεις στη Γιορτή Παραδοσιακού ΣπόρουΣτο πλαίσιο της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ θα γίνουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Η πρώτη την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 7:30 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών με θέμα: «Σπόροι, νομοθεσία και τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Ο Κώστας Κουτής από τον Αιγίλοπα θα αναλύσει τον προτεινόμενο νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την εμπορία σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, ο οποίος έχει κυρίως τρεις μεγάλες αρνητικές επιδράσεις στη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα: Περιορίζει σημαντικά την υπάρχουσα γεωργική βιοποικιλότητα και ειδικά τις παραδοσιακές ποικιλίες. Επιδρά αρνητικά και περιοριστικά στα δικαιώματα και την ελευθερία των γεωργών και των καταναλωτών. Έχει σαν σκοπό την επιβολή των συμφερόντων της βιομηχανίας σπόρων και το χημικό, εντατικό μοντέλο γεωργίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η δεύτερη συζήτηση θα γίνει το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 7:30 το βράδυ, στην πλατεία Σταγιατών (σε περίπτωση βροχής στο Δημοτικό Σχολείο) με θέμα: «Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά: χρυσός, νερό, σπόροι». Στη συζήτηση θα συμμετέχουν μέλη της Επιτροπής αγώνα Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής και της Πρωτοβουλίας ενάντια στις βλαπτικότητες για να μας μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη ΒΑ Χαλκιδική. Επίσης μέλη της Κίνησης πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό θα ενημερώσουν για τις δραστηριότητες της Κίνησης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Τέλος μέλη του Αιγίλοπα – Δικτύου για τη βιοποικιλότητα και οικολογία στη γεωργία θα αναφερθούν στους εντός και εκτός συνόρων αγώνες για την προστασία των παραδοσιακών ποικιλιών.
Είναι σημαντικό για μας να δέσουμε τον αγώνα μας εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού και της πολιτικής των χαρατσιών από την ΔΕΥΑΜΒ και τη δημοτική αρχή στα χωριά και την πόλη, με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της περιοχής και την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και με τον αγώνα των καλλιεργητών σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των παραδοσιακών σπόρων. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Στη Γιορτή θα συμμετέχουν:
Οικοπαραγωγοί και βιοκαλλιεργητές της περιοχής
Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δήμου Βόλου
Εργαστήρι κατασκευής κοσμήματος ΑΡΓΩ
Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Ηλιοτρόπια
Άνωση – Εθελοντές Βόλου
Βιβλιοπωλείο Χάρτα
Όλες οι εκδηλώσεις και τα εργαστήρια του προγράμματος θα γίνουν κανονικά, ακόμη και σε περίπτωση βροχής, γιατί έχει προβλεφθεί στεγασμένος χώρος για την πραγματοποίησή τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.