Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φωτογραφίες από τη γιορτή παραδοσιακού σπόρου 2014

Παζάρι παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων και φυτωρίων
Η γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού κήπου πραγματοποιήθηκε και φέτος στις Σταγιάτες το Σαββατοκύριακο 25-27 Απριλίου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου από το Βόλο, το Πήλιο αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρά τη βροχή. Εξάλλου η βροχή είναι σύμμαχος του καλλιεργητή!... Την Παρασκευή το βράδυ προβλήθηκε βίντεο από την επίσκεψη της Α.Π.Ο.Δράσης στις Σκουριές κι έγινε ενημέρωση από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου και συζήτηση για το νερό και τους αγώνες που γίνονται σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο για τη διαφύλαξή του ως φυσικού και κοινωνικού αγαθού.
Το Σάββατο φυτέψαμε τον κήπο στο Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού, ζυμώσαμε ψωμί με προζύμι και αλεύρι από ντόπια στάρια και το ψήσαμε σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού. Το μεσημέρι φάγαμε ζεστή φασολάδα. Εξαιρετικά διαφωτιστική ήταν η παρουσίαση του Κώστα Κουτή από τον Αιγίλοπα για το ταξίδι των σπόρων στο χώρο και το χρόνο, για τη διατροφή μας από την προϊστορία μέχρι σήμερα και για τις παραδοσιακές ποικιλίες της Ελλάδας.
Ζυμώνοντας ψωμί
Μιλώντας για τους σπόρους μας στο τραπέζι της ανταλλαγής
Το ζύμωμα
Την Κυριακή τα παιδιά απόλαυσαν μουσικοκινητικά παιχνίδια με θέμα το νερό με εμψυχώτριες την Ελένη, την Ελισάβετ και τη Χρύσα και οι μεγάλοι μάθαμε να φτιάχνουμε τυρί με τον Χρήστο που ήρθε από το Κιλκίς. Η κορυφαία στιγμή της γιορτής ήταν η ανταλλαγή των σπόρων που πραγματοποιήθηκε κάτω από το στέγαστρο της εκκλησίας λόγω της βροχής. Η γιορτή έκλεισε με εξαιρετική ζωντανή μουσική και παραδοσιακό τσιμπούσι στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Ευχαριστούμε όλους και όλες που στήριξαν και τη φετινή γιορτή μας.

Φασολάδα και ελιές για όλους
Ο Κώστας Κουτής μιλάει για τα δίκοκκα και μονόκοκκα στάρια




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...