Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φωτογραφίες από τη γιορτή παραδοσιακού σπόρου 2014

Παζάρι παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων και φυτωρίων
Η γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού κήπου πραγματοποιήθηκε και φέτος στις Σταγιάτες το Σαββατοκύριακο 25-27 Απριλίου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου από το Βόλο, το Πήλιο αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρά τη βροχή. Εξάλλου η βροχή είναι σύμμαχος του καλλιεργητή!... Την Παρασκευή το βράδυ προβλήθηκε βίντεο από την επίσκεψη της Α.Π.Ο.Δράσης στις Σκουριές κι έγινε ενημέρωση από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου και συζήτηση για το νερό και τους αγώνες που γίνονται σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο για τη διαφύλαξή του ως φυσικού και κοινωνικού αγαθού.
Το Σάββατο φυτέψαμε τον κήπο στο Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού, ζυμώσαμε ψωμί με προζύμι και αλεύρι από ντόπια στάρια και το ψήσαμε σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού. Το μεσημέρι φάγαμε ζεστή φασολάδα. Εξαιρετικά διαφωτιστική ήταν η παρουσίαση του Κώστα Κουτή από τον Αιγίλοπα για το ταξίδι των σπόρων στο χώρο και το χρόνο, για τη διατροφή μας από την προϊστορία μέχρι σήμερα και για τις παραδοσιακές ποικιλίες της Ελλάδας.
Ζυμώνοντας ψωμί
Μιλώντας για τους σπόρους μας στο τραπέζι της ανταλλαγής
Το ζύμωμα
Την Κυριακή τα παιδιά απόλαυσαν μουσικοκινητικά παιχνίδια με θέμα το νερό με εμψυχώτριες την Ελένη, την Ελισάβετ και τη Χρύσα και οι μεγάλοι μάθαμε να φτιάχνουμε τυρί με τον Χρήστο που ήρθε από το Κιλκίς. Η κορυφαία στιγμή της γιορτής ήταν η ανταλλαγή των σπόρων που πραγματοποιήθηκε κάτω από το στέγαστρο της εκκλησίας λόγω της βροχής. Η γιορτή έκλεισε με εξαιρετική ζωντανή μουσική και παραδοσιακό τσιμπούσι στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Ευχαριστούμε όλους και όλες που στήριξαν και τη φετινή γιορτή μας.

Φασολάδα και ελιές για όλους
Ο Κώστας Κουτής μιλάει για τα δίκοκκα και μονόκοκκα στάρια
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα

Κινηματογραφικές Προβολές στις Σταγιάτες

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου, στις 9:20μμ, σας περιμένουμε στην αυλή του Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού Σταγιατών για να απολαύσουμε τη γαλλική κωμωδία "Οδός Ανθρωπιάς 8" (8, rue de l'Humanité). Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Γάλλου κωμικού Dany Boon, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί μαζί με τους Liliane Rovère και Yvan Attal. Η ταινία παίρνει υλικό από τα πρόσφατα lockdown και μας μεταφέρει τη ζωή επτά οικογενειών του Παρισιού που ζουν στην ίδια πολυκατοικία και αναγκάζονται, είτε τους αρέσει είτε όχι, να περάσουν 3 μήνες μαζί. Κι ενώ η πανδημία τους έκλεισε αναγκαστικά στα σπίτια τους και έφερε απογοήτευση και ανεπιθύμητες εντάσεις, υπάρχουν στιγμές που το “μαζί” κρύβει κάτι πολύ ζεστό και όμορφο.

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.