Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλογικοτήτων για τη διαχείριση του Νερού



Στο πλαίσιο της ανάληψης πρωτοβουλιών για την προώθηση της δικτύωσης και αλληλοϋποστήριξης των κινημάτων του νερού στην Ελλάδα, οι συλλογικότητες για τη διαχείριση του νερού συνεχίζουν τις πανελλαδικές συναντήσεις με εκφρασμένη τη θέση τους ότι «Το νερό είναι κοινό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής κερδοσκοπίας. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα έμβια όντα και τα οικοσυστήματα. Δεν είναι αποθήκη ενέργειας για «πράσινη» και ιδίως χρηματιστηριακή εκμετάλλευση.» Στις 29-30 Νοεμβρίου βρίσκονται στο Βόλο συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη.
Η 2η συνάντηση γίνεται σε κρίσιμη εποχή όπου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο κρίνονται πολλά. Στην Ευρώπη πχ. επιχειρείται συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση (ΤΤΙP) με την οποία, από 1-1-2017, οι πολυεθνικές του νερού, της διατροφής κα των κοινωνικών παροχών (υγεία, παιδεία) μπορούν να αποφασίζουν ερήμην πολιτών και κυβερνήσεων. Στην Ιρλανδία εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν ενάντια στα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης. Στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ο μισός πληθυσμός μένει χωρίς νερό. Στη χώρα μας η περίοδος είναι εξίσου κρίσιμη με κοινωνικούς αγώνες σε θέματα ανοιχτά όπως  οι Σκουριές, οι ΒΑΠΕ στην Κρήτη, η εκτροπή του Αώου, η απειλούμενη ιδιωτικοποίηση σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ και η επίθεση ενάντια στα κοινά αγαθά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο διήμερο θα συμμετέχουν Συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα παρουσιάσουν τη δράση τους και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή τους, τις θέσεις τους για την οργάνωση της δικτύωσης, τις προτάσεις τους για κοινές δράσεις και μορφές αλληλοϋποστήριξης και θα ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώση. Σ’ αυτό το πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσης  και εμπειριών καταθέτουν την άποψή τους για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του νερού στο Βόλο, το Πήλιο και αλλού οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Ν. Μυλόπουλος (Βόλος, Π. Θεσσαλίας), Κ. Παναγιωτόπουλος (Χαλκιδική, ΑΠΘ) και Θ. Παυλίδης (Θεσ/νίκη, ΑΠΘ), ο γεωλόγος Μ. Βαξεβανόπουλος (Μουσείο Φ. Ιστορίας Βόλου) και ο φυσικός καλλιεργητής – συγγραφέας Γ. Μακριδάκης (Χίος).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014
15:00 – 15:30 Άφιξη, καλωσόρισμα
15:30 – 17:30 Συλλογικότητες για το νερό και τη διαχείριση του νερού από διάφορα μέρη της Ελλάδας παρουσιάζουν τη δράση τους και τις τελευταίες εξελίξεις. (10λεπτες τοποθετήσεις ή παρουσιάσεις)
17:30 – 18:00 Διάλλειμα, καφές
18:00 – 19:40 Το πρόβλημα του νερού σε Πήλιο, Βόλο και αλλού (20λεπτες εισηγήσεις)
·         Νικήτας Μυλόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας
«Το φαινόμενο της κρίσης του νερού (λειψυδρία) με έμφαση στην Ελλάδα και τη Θεσσαλία, τα αίτιά του και η πολιτική του διάσταση.»
·         Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Εδαφολογίας ΑΠΘ
«Επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας στους υδατικούς πόρους της ΒΑ Χαλκιδικής.»
·         Μάρκος Βαξεβανόπουλος, Υπ. Διδάκτορας Γεωλογίας ΑΠΘ
«Το υδατικό πρόβλημα του Βόλου»
·         Θεοφάνης Παυλίδης, Επικ. Καθηγητής Α.Π.Θ. Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων
«Πλημμυρική επικινδυνότητα, αξιολογική αειφορική αξιοποίηση των υδατοδιαθεσίμων των χειμάρρων του Πηλίου. Προβλήματα, Δυνατότητες, Προοπτικές»
·         Γιάννης Μακριδάκης, φυσικός καλλιεργητής – συγγραφέας
«Τι τρέχει με τη ζωή μας;»
19:45 – 22:00 Ερωτήσεις, παρεμβάσεις, συζήτηση
Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014
10:00 – 12:00 Οργανωτικά, όνομα, πλαίσιο συνεργασίας της δικτύωσης των κινημάτων του νερού στην Ελλάδα (10λεπτες τοποθετήσεις)
12:00 – 12:30 Διάλλειμα, καφές
12:30 – 15:00 Προτάσεις και προγραμματισμός υλοποίησης κοινών δράσεων για το επόμενο εξάμηνο (10λεπτες τοποθετήσεις)
Περισσότερα στο watervolo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...