Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι αποφάσισε η Συνέλευση των Κατοίκων Σταγιατών

Σήμερα Κυριακή 27/12, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κατοίκων του χωριού μας με αφορμή τη λήψη των αποτελεσμάτων των τελευταίων  δειγμάτων πόσιμου νερού από το διαπιστευμένο εργαστήριο στο οποίο κάνουμε τις αναλύσεις  και  το πρωτοσέλιδο κακόβουλο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας  στις 23/12, το οποίο ανέφερε ότι το νερό που πίνουμε είναι μολυσμένο με  μικρόβια κοπρανοειδούς μορφής.
Εμείς οι κάτοικοι των Σταγιατών στην συνέλευση στις 21/10/15, αποφασίσαμε να πάρουμε το νερό στα χέρια μας , να εξυγιάνουμε το δίκτυο σε όλο του το μήκος με την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων και να καθαρίσουμε όλες τις δεξαμενές, αφού η ΔΕΥΑΜΒ αδυνατεί ή δεν θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν μικροοργανισμοί στο πόσιμο νερό στα σπίτια και τις δημόσιες βρύσες
Από την επόμενη μέρα ξεκίνησε η υλοποίηση της απόφασης με την συμμετοχή όλων μας. Κάποιοι συμμετείχαν χειρονακτικά, άλλοι προσέφεραν  οικοδομικά υλικά και άλλοι χρήματα. Οι εργασίες διήρκεσαν 1,5 μήνα. Σε όλο αυτό το διάστημα χρηματοδοτήσαμε 22 αναλύσεις δειγμάτων για να παρακολουθούμε την πορεία των εργασιών, τα τελευταία από τα οποία μας έδωσαν τη μεγάλη χαρά να διαπιστώσουμε ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού του χωριού μας, στην πηγή, στην κεντρική δεξαμενή και στη δημόσια βρύση της πλατείας είναι άριστη. Καταφέραμε να μηδενίσουμε την παρουσία μικροοργανισμών μετά από σκληρή , μεθοδική δουλειά και πολλά έξοδα.
Την Κυριακή 20/12, έγινε μια ενημερωτική συγκέντρωση στο σχολείο του χωριού στην οποία κλήθηκαν και συνδημότες μας  για να ακούσουν , να δουν από κοντά τα έργα που κάναμε  και να μοιραστούν μαζί μας . τη χαρά και την ικανοποίησή μας.
Δυστυχώς τρεις μέρες μετά,  η εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» δημοσίευσε ρεπορτάζ  στο οποίο ανέφερε ότι πίνουμε νερό μολυσμένο , βασισμένο σε δύο κραυγαλέα ψέματα. Ότι η ΔΕΥΑΜΒ από τον Νοέμβρη κάνει συνεχώς δειγματοληψίες (στην πραγματικότητα έχει κάνει μόνο δύο) και ότι τα αποτελέσματα των «επαναλαμβανόμενων» αναλύσεων μέχρι την ημέρα που δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ, στις 23/12,  δείχνουν την παρουσία στο νερό 92 ολικών κολοβακτηριδίων, 55 e-coli και 7 εντερόκοκκων! 
  Η «είδηση» σκόρπισε χωρίς λόγο την αμφιβολία και τον φόβο στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Το χωριό μας τα τελευταία χρόνια προσπαθεί και έχει πετύχει να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα μέσα από μια αξιόλογη πολιτιστική δράση  με σημαία το γάργαρο νερό της Κρύας Βρύσης. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας δυσφημεί τις Σταγιάτες , φρενάρει αυτή την μεγάλη προσπάθεια και πλήττει την αξιοπρέπεια των Σταγιατιωτών.
Απαιτούμε από την εφημερίδα να αποκαταστήσει την αλήθεια για το νερό των Σταγιατών η οποία άλλωστε αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των αναλύσεων διαπιστευμένου εργαστηρίου   τα οποία επισυνάπτουμε και τη δημοσίευση από την ΔΕΥΑΜΒ  του αποτελέσματος της τελευταίας δειγματοληψίας την Δευτέρα 21/12. Σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσουμε τη συνδρομή της δικαιοσύνης .
Εμείς δεν ανησυχούμε, γιατί  τελικά καταφέραμε να επαναφέρουμε με δικά μας μέσα το δίκτυο του πόσιμου νερού του χωριού μας σε κανονική  και ασφαλή λειτουργία. Καλούμε τους κατοίκους του Βόλου να συνεχίσουν να προμηθεύονται νερό από τη δημόσια βρύση της πλατείας και συνεχίζουμε τον δύσκολο αγώνα μας για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας του νερού και του δημόσιου χαρακτήρα του,  αντιμέτωποι με τα συμφέροντα  που κρύβονται πίσω από τέτοια δημοσιεύματα.
Το νερό είναι ήδη στα χέρια μας".
Συνέλευση Κατοίκων Σταγιατών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα

Κινηματογραφικές Προβολές στις Σταγιάτες

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου, στις 9:20μμ, σας περιμένουμε στην αυλή του Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού Σταγιατών για να απολαύσουμε τη γαλλική κωμωδία "Οδός Ανθρωπιάς 8" (8, rue de l'Humanité). Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Γάλλου κωμικού Dany Boon, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί μαζί με τους Liliane Rovère και Yvan Attal. Η ταινία παίρνει υλικό από τα πρόσφατα lockdown και μας μεταφέρει τη ζωή επτά οικογενειών του Παρισιού που ζουν στην ίδια πολυκατοικία και αναγκάζονται, είτε τους αρέσει είτε όχι, να περάσουν 3 μήνες μαζί. Κι ενώ η πανδημία τους έκλεισε αναγκαστικά στα σπίτια τους και έφερε απογοήτευση και ανεπιθύμητες εντάσεις, υπάρχουν στιγμές που το “μαζί” κρύβει κάτι πολύ ζεστό και όμορφο.

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.