Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαβαίνοντας το μονοπάτι,διάβασε ένα βιβλίο!



Εδώ και μια 6ετία έχουμε οργανώσει στις Σταγιάτες μια δανειστική βιβλιοθήκη χάρη στις δωρεές βιβλίων φίλων της ομάδας και κατοίκων του χωριού. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα μικρό χωριό, η κίνηση της βιβλιοθήκης δεν μπορεί να έχει το χρονικό και χωρικό εύρος μιας δημόσιας ή ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης. Ψάχνοντας λοιπόν τρόπους να αυξήσουμε το αναγνωστικό κοινό, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να προτείνουμε βιβλία και στους περιπατητές και χρήστες των μονοπατιών της περιοχής μας, οι οποίοι είναι πολλοί, όλων των ηλικιών και από πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και φυσικά τι καλύτερο και αμεσότερο από μια βιβλιοθήκη πάνω σε μονοπάτι. Διαλέξαμε το μονοπάτι Σταγιάτες – Μακρινίτσα κι εγκαταστήσαμε την πρώτη μας μικρή βιβλιοθήκη (ευελπιστούμε να προστεθούν κι άλλες) στο μέσο περίπου της διαδρομής, πλάι στο γεφύρι που ενώνει το Μέγα Ρέμα. Το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό με καταρράκτες, βάθρες, πλατάνια και ενδείκνυται για μια ανάσα ξεκούρασης κι ανάγνωσης.
Η βιβλιοθήκη είναι ελεύθερη, ο καθένας μπορεί να πάρει ένα βιβλίο ή να το δανειστεί και να το επιστρέψει όποτε ξαναπεράσει από το μονοπάτι. Επίσης μπορεί να αφήσει, να προσφέρει ένα βιβλίο ή να το ανταλλάξει. Ξεκινώντας με τα 40-50 περίπου βιβλία της Α.Π.Ο.Δράσης που τοποθετήθηκαν στη μικρή ξύλινη βιβλιοθήκη, μοιραζόμαστε τις αναγνωστικές προτάσεις μας με όποιον/α περάσει από το μονοπάτι κι ευελπιστούμε να μοιραστεί κι αυτός/ή με τη σειρά τους τα δικά τους αναγνώσματα, αποθέτοντάς τα στη Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη πλάι στο Ρέμα. Έτσι τα βιβλία θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται με μια «αόρατη» συλλογική διαδικασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...