Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βραδιά ποίησης και κλασσικής μουσικής: Γνωρίζοντας τον Pierre Goldin



Το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 9:00μμ η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης παρουσιάζει, στην αυλή του Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού Σταγιατών, τον Γάλλο ποιητή Pierre Goldin και το έργο του. Ο Pierre Goldin, καθηγητής φιλόλογος, γεννήθηκε στο Μονμπάρ της Βουργουνδίας το 1944 από πατέρα αντιστασιακό που πέθανε στην εξορία και μητέρα Ιταλίδα, με της οποίας το επώνυμο υπογράφει τα έργα του. Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκίνησε πριν 30 περίπου χρόνια και μοιράζει πλέον τη ζωή του μεταξύ της Μπον (Γαλλία) και της Νέας Αγχιάλου (Ελλάδα).
Τον Μάρτιο του 2016 εξέδωσε τη δέκατη ποιητική του συλλογή με τίτλο "Σχετικά με τον χρυσό αριθμό, έρευνα μέσα σ’ ένα κύκλο οικείων προσώπων" (À propos du nombre d’or, enquête dans un cercle d’intimes, εκδόσεις L'Harmattan). Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Μιλώντας για Τέχνη σ’ αυτούς τους καιρούς απελπισίας και αγριότητας μπορεί να φαίνεται άσχετο, αλλά ακριβώς επειδή μια τέτοια σκέψη είναι ενάντια στο ρεύμα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο ποιητής μιλάει για την Τέχνη, όχι για το ένα ή το άλλο είδος τέχνης, αλλά για τον κοινό τους σκοπό, αυτό που τις δίνει ζωή, τις ενώνει και τις συνδέει με το γράψιμο: η επιδίωξη, δηλαδή, της τελειότητας, η ιδανική μορφή για μια πιο καθαρή σκέψη. Γι 'αυτό επικαλείται τον χρυσό αριθμό, μεταφορική αναφορά στους ναούς της αρχαίας Ελλάδας. Ο ποιητής μας λέει επίσης, ότι αναπόφευκτα, με την προσπάθεια της δημιουργίας, την ευθραυστότητά της καθώς και με την ταπεινότητα και την αμφιβολία του εαυτού μπρος σε μια περιπέτεια, θεμελιώνεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου.»
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομο βίντεο για τη ζωή του Pierre Goldin με τίτλο «Από τους αμπελώνες της Βουργουνδίας στους ελαιώνες της Μαγνησίας» και θα διαβαστούν ποιήματα στα γαλλικά από τον ποιητή και στα ελληνικά από μέλη της θεατρικής ομάδας «Επί Σκηνής», τόσο από την τελευταία ποιητική του συλλογή όσο και από προηγούμενες. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τραγούδια του κλασσικού ρεπερτορίου από τη σπουδαία Βολιώτισσα υψίφωνο Σύλβια Τσιμπανάκου με τη συνοδεία στο πιάνο του Πάνου Γαλανόπουλου.
Η Σύλβια Τσιμπανάκου, μαθήτρια της Ιουλίας Τρούσσα, βραβεύθηκε με την υποτροφία "Μαρία Κάλλας" που την οδήγησε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε πλάι σε ιστορικά ονόματα της Φωνητικής Τέχνης όπως η Johanna Peters και η θρυλική Vera Roza. Φοίτησε με υποτροφία στο διακεκριμένο Guildhall School of Music and Drama όπου της δόθηκε κατ' εξαίρεση υποτροφία για τρία Masters. Εκεί εκτός από το κλασσικό τραγούδι σπούδασε musical, ερμηνεία, θέατρο και ηθοποιία αλλά και εκπροσώπησε με σημαντικές διακρίσεις το Guildhall σε διαγωνισμούς, gala και διεθνή φεστιβάλ. Επίσης, κέρδισε ακόμη μια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με μεγάλες ορχήστρες και μέχρι και σήμερα εμφανίζεται ως σολίστ σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού, ενώ από το 2015 είναι καθηγήτρια μονωδίας στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
Ο Πάνος Γαλανόπουλος, μαθητής του πιανίστα Ντίνου Μαστρογιάννη στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, είναι από το 2012 στενός συνεργάτης της Σύλβιας Τσιμπανάκου και μόνιμος συνοδός της τάξης μονωδίας. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα νέων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και την καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου υπό την διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Το 2016 συμμετείχε στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Ευμέλεια V. Παράλληλα με τις σπουδές του στην μουσική, είναι απόφοιτος του τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον τομέα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Επίσης από το 2013 είναι ραδιοφωνικός μουσικός παραγωγός αρχικά στον Nova Fm και σήμερα στην ΕΡΑ Βόλου, όπου επιμελείται εκπομπή κλασσικής μουσικής.
 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.