Για 2η φορά, στις Σταγιάτες την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ανάβουμε φούρνους παραδοσιακούς και δίνουμε την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται, να βιώσουν μαζί μας τη λειτουργία τους και να γνωρίσουν ένα ενδιαφέρον κομμάτι της αρχιτεκτονικής του χωριού μας.
Το άναμμα των φούρνων θα γίνει ταυτόχρονα στις 9:30πμ και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να συμμετέχουν στο ψήσιμο.
Η γιορτή έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και στοχεύει στην ενεργοποίηση παραδοσιακών ξεχασμένων πρακτικών που δίνουν τη δυνατότητα επιστροφής σε φυσικές διαδικασίες, αναβάθμισης της ποιότητας της διατροφής και εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι φούρνοι του χωριού είναι λιθόκτιστοι και έχουν διάμετρο 1-1,2μ. και οι περισσότεροι κτίστηκαν τον 19ο αιώνα. Ενεργοποιούνταν μια-δυο φορές τη βδομάδα για το ψήσιμο του ψωμιού μαζί και του φαγητού της οικογένειας και αρκετές φορές δύο οικογενειών.
Το μέγεθος και οι δυνατότητες των φούρνων επιτρέπουν και προάγουν τη συνεύρεση και επικοινωνία που στη σημερινή εποχή αποτελούν ζητούμενο για την κοινωνία.
Το άναμμα των φούρνων θα γίνει ταυτόχρονα στις 9:30πμ και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να συμμετέχουν στο ψήσιμο.
Η γιορτή έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και στοχεύει στην ενεργοποίηση παραδοσιακών ξεχασμένων πρακτικών που δίνουν τη δυνατότητα επιστροφής σε φυσικές διαδικασίες, αναβάθμισης της ποιότητας της διατροφής και εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι φούρνοι του χωριού είναι λιθόκτιστοι και έχουν διάμετρο 1-1,2μ. και οι περισσότεροι κτίστηκαν τον 19ο αιώνα. Ενεργοποιούνταν μια-δυο φορές τη βδομάδα για το ψήσιμο του ψωμιού μαζί και του φαγητού της οικογένειας και αρκετές φορές δύο οικογενειών.
Το μέγεθος και οι δυνατότητες των φούρνων επιτρέπουν και προάγουν τη συνεύρεση και επικοινωνία που στη σημερινή εποχή αποτελούν ζητούμενο για την κοινωνία.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο της ουσιαστικής συνέρευσης, ο Βασίλης Κυριακού - θεατρικό εγχείρημα Ρε Αλέξης - θα αφηγηθεί παραμύθια και ιστορίες από την Κύπρο, στις αυλές των σπιτιών και στα φουρναριά.
Γιατί όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου