Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

9η γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου: το πρόγραμμα


Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ
Σταγιάτες Πηλίου, 5-6 Μαΐου 2018
Για 9η χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και εξάπλωση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να διαδώσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου.
Θεωρώντας ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτη κι ότι έχει άμεση σχέση με την τροφή, το νερό και το περιβάλλον, αγωνιζόμαστε γι' αυτά κι ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα των σπόρων και της βιοποικιλότητας. Συμπορευόμαστε με το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, την επιτροπή αγώνα πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών και με πολλές ακόμη συλλογικότητες πολιτών ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και του περιβάλλοντος και τη βίαιη αρπαγή των κοινών - φυσικών αγαθών.
Φέτος η γιορτή είναι αφιερωμένη στην σημασία της ποιοτικής τροφής στην υγεία μας με εισηγήσεις γιατρών και συζήτηση την Κυριακή στις 13.30μμ., στην πλατεία του χωριού.
Το Σάββατο στις 18.00μμ, στο Δημοτικό σχολείο, θα γίνει προβολή βίντεο και θα συζητήσουμε για την αυτάρκεια, την αποανάπτυξη, και τις κοινοτικές τράπεζες σπόρων. Επίσης θα γίνει ενημέρωση από κινήματα και συλλογικότητες που συμμετέχουν στη γιορτή.
Το πρόγραμμα των εργαστηρίων θα περιλαμβάνει eco printing με φυτικές βαφές (Salkimi Creations και Φυλλωσιά), μπάρες δημητριακών με μέλι και ξηρούς καρπούς, εργαστήριο καλλιέργειας λαχανόκηπου και αναγνώριση της υγείας του εδάφους με απλές παρατηρήσεις. Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί επίσης παιδική γωνιά με παιχνίδια και δραστηριότητες.
Την Κυριακή στις 12.00, στην πλατεία των Σταγιατών, η γιορτή κορυφώνεται με την ανταλλαγή των σπόρων. Στη διάρκεια του διημέρου θα υπάρχουν φυτά από ντόπιες ποικιλίες καθώς και προϊόντα παραγωγών και συλλογικοτήτων (ΒΙΟΜΕ, συνεταιρισμός Ατόμων με Αναπηρίες "ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ" κ.ά.).
Σας περιμένουμε φίλες και φίλοι, συνοδοιπόροι στο ταξίδι της αυτοοργάνωσης, αυτοδιαχείρισης, αυτονομίας και αλληλεγγύης και φέτος για άλλη μια χρονιά στις Σταγιάτες, στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού μας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...