Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διάλεξη για το χώρο, το χρόνο και τις σχέσεις, δηλαδή την αρχιτεκτονική

Στις Σταγιάτες
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/10, ΩΡΑ 12:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Καλωσορίζουμε τους φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον καθηγητή τους Ιορδάνη Στυλίδη στο χωριό μας, το οποίο επέλεξαν για να παρουσιάσουν την μελέτη και διπλωματική εργασίας τους με θέμα την ενεργοποίηση του παροπλισμένου ανενεργού εργοστασίου Βαμβακουργίας. Η παρουσίαση και η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα γίνει στο δημοτικό σχολείο το Σάββατο 6/10 στις 12:00 το μεσημέρι και είναι ανοικτή σε όλους και όλες.
Το συστατικό ιδεολογικό υπόβαθρο που κατηύθυνε την μελέτη και το σχεδιασμό της πρότασης προέρχεται από το βιβλίο του καθηγητή Ιορδάνη Στυλίδη ΕΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ που διαπραγματεύεται τη δυνατότητα ενεργειακής και πολιτικής αυτονομίας της συστατικής ψηφίδας αστικής ζωής, του οικοδομικού τετραγώνου.
θα συζητηθούν δημόσια τα ζητήματα και οι πολιτικές συνέπειες που μπορούν να αναδιατάξουν τον στοχασμό και τους τρόπους πολιτικής συμπεριφοράς σύμφωνα με τις προτάσεις της απο-ανάπτυξης και της άμεσης δημοκρατίας. Τη συμβιωτικότητα, την αυτονομία, τη φροντίδα, την ευτυχία, την απλότητα, τα κοινωνικά όρια της απο-ανάπτυξης, τα ψηφιακά κοινά, την αστική κηπουρική, το διαμοιρασμό της εργασίας, τη λιτή αφθονία, τον αντι-ωφελιμισμό, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, την αλληλέγγυα οικονομία μιας δημοκρατίας των δημοκρατιών, τον κοινωνικό μεταβολισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.