Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απάντηση στην ανακοίνωση της Δευαμβ από Συνέλευση Σταγιατών


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ

Χρειάστηκε να περάσουν 26 μέρες για να μάθουμε την αιτία της διακοπής της παροχής νερού στα σπίτια μας από την πηγή της Κρύας Βρύσης. Την Τρίτη 13/5/2020, η ΔΕΥΑΜΒ δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έκοψε τον ομφάλιο λώρο του χωριού με την πηγή, βάζοντας τέλος σε μια υπαρξιακή σχέση 350 χρόνων.
Το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης παραπέμπει στην στερεότυπη φρασεολογία με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις καταστροφικές για την πόλη και την περιοχή ενέργειές της. Μιλάει για δολιοφθορείς, μειοψηφίες, κοινωνικές ανισότητες και μπαταχτσήδες.
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι οι “δολιοφθορές” στις δεξαμενές και στους χλωριωτές είναι η αιτία. Και επειδή οι “δολιοφθορείς” λειτούργησαν μέσα στην πανδημία, η δημοτική αρχή απάντησε ανάλογα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί εκδικητικά.
Ωστόσο, η αναφορά στις δολιοφθορές αποτελεί το πρόσχημα για την αποκοπή της Κρύας Βρύσης. Το 2010, όταν επιχειρήθηκε από τον δήμαρχο Πορταριάς Ν. Κοντορίζο εναγωνίως το πούλημα της πηγής σε βιομήχανο του Βόλου, δεν είχε ανακοινωθεί καμία δολιοφθορά από τη ΔΕΥΑΜΒ. Όπως δεν είχε ανακοινωθεί και το 2011, όταν ο δήμαρχος Βόλου Σκοτινιώτης υπέγραφε τεχνική έκθεση της ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με την οποία «το σύστημα υδροδότησης των Σταγιατών με άντληση είναι ανορθόδοξο και πρέπει η υδροδότηση να γίνει από την Πορταριά με βαρύτητα. Υπάρχει μάλιστα έτοιμο δίκτυο.» Το 2016, στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της χλωρίωσης, ο δικηγόρος της ΔΕΥΑΜΒ επανέλαβε ακριβώς το ίδιο. Ούτε και τότε βέβαια είχε ανακοινωθεί κάποια «δολιοφθορά».
Για να φτάσουμε στις 23/1/2020, όταν ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ μίλησε, ξεκάθαρα πια, για εμφιάλωση του πηγαίου νερού του Πηλίου! Αυτή είναι και η πραγματική αιτία της αλλαγής της πηγής υδροδότησης του χωριού. Αποδέσμευσαν την πηγή για να την εκμεταλλευτούν.
Η επίκληση των εξόδων για την λειτουργία του αντλιοστασίου ως αιτία για την αποκοπή, είναι τουλάχιστον αστεία.  Είναι το μόνο, ασήμαντο έξοδο, το οποίο μάλιστα υπερκαλύπτεται από το πάγιο που πληρώνουμε. Η ΔΕΥΑΜΒ, ως φαίνεται, συνυπολογίζει και το χλώριο με το οποίο υποβαθμίζει το νερό, και που αποτελεί δική της επιλογή. Κάνουμε όμως και τη δική μας κοστολόγηση, στην οποία περιλαμβάνουμε τις τακτικές χημικές αναλύσεις του νερού, τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τις επισκευές του δικτύου, καθώς και έναν τεράστιο όγκο δουλειάς ως ενεργοί πολίτες για να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε ζωντανή την πηγή μας και το δίκτυο της άρδευσης. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, αποκαθιστούμε ζημιές που προκαλούν διακοπή της παροχής, όπως τα Χριστούγεννα του ‘14 και του ’15, όταν οι κάτοικοι εργαστήκαμε σκληρά μέσα στα χιόνια και σε συνθήκες πολικού ψύχους για να αποφράξουμε το δίκτυο προσαγωγής από την Κρύα Βρύση και να αποκαταστήσουμε διαρροές στο εσωτερικό δίκτυο διανομής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε πολλές άλλες έκτοτε, η ΔΕΥΑΜΒ αρνήθηκε πεισματικά να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Η εμμονή της στη φτηνή αλλά τοξική λογική να ρίχνει χλώριο και να εξαφανίζεται, μας ανάγκασε να κάνουμε οι ίδιοι εκτεταμένα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα προστασίας της πηγής και του δικτύου ως την κεντρική δεξαμενή. Ενδεικτικά αναφέρουμε επίσης την χειροκίνητη λειτουργία διανομής νερού σε πολλές περιπτώσεις, όλο το 24ωρο, λόγω μηχανικών βλαβών για τις οποίες η ΔΕΥΑΜΒ αδιαφορούσε. Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα χωριά όπου οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια έχουν προσφέρει προσωπική εργασία, υλικά και χρήματα για να γίνουν παρόμοιες επεμβάσεις. Μας οφείλετε, δεν σας οφείλουμε.
Προσπαθείτε, κατά τη γνώριμη τακτική σας του «διαίρει και βασίλευε», να μας φέρετε σε αντιπαράθεση με τους συμπολίτες μας του Βόλου, ονομάζοντάς τους μάλιστα «κορόιδα». Λέτε ότι πληρώνουν για μας. Κανένας δεν πληρώνει για μας, αφού δεν έχετε κάνει τίποτα τα 6 χρόνια που διαχειρίζεστε την ύδρευση στα χωριά! Αντίθετα, όλοι οι πολίτες του Βόλου πληρώνουν τη δική σας απραξία στο σοβαρό θέμα της ΕΡΓΗΛ. Πληρώνουν το νερό δυο φορές! Μία σε σας, χωρίς να το πίνουν, και άλλη μία στην αγορά του εμφιαλωμένου, την οποία σιγοντάρετε εκκωφαντικά.
Λέτε επίσης ότι φροντίζετε για την υγεία μας. Σας ευχαριστούμε για το μεγάλο σας ενδιαφέρον! Το βιώνουμε καθημερινά και τραυματικά… Το φθινόπωρο του ‘17 μας κερνάγατε νερό με υπολειμματικό χλώριο τριπλάσιο του επιτρεπόμενου στις πισίνες κολύμβησης! Για ένα δεκαήμερο κάνατε κυριολεκτικά χημικό πόλεμο ενάντια στο χωριό. Το ενδιαφέρον σας φαίνεται στο πόσο συχνά καθαρίζετε το δίκτυο του χωριού μας: Εμείς οι ίδιοι το καθαρίζουμε, το συντηρούμε και το φροντίζουμε, με δική μας εργασία και έξοδα. Εσείς μόνο χλώριο ξέρετε να αδειάζετε, και όποιον πάρει ο χάρος! Το ενδιαφέρον σας το δείξατε επίσης στις πηγές της Κουκουράβας, μετατρέποντας τον χώρο σε στάβλο, όπως και στις πηγές του Αγίου Βλασίου, τις οποίες παρατήσατε στη φθορά του χρόνου. Το ίδιο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνετε και στην πηγή της Μάνας στην Πορταριά, όπου μετά από σχεδόν 2 χρόνια η περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο από την κατολίσθηση που απειλεί την πηγή. Αλλά τι να πούμε και για το δίκτυο της πόλης του Βόλου, μέσα στο οποίο φωλιάζει η μόλυνση από τους αμιαντοσωλήνες και τους σιδηροσωλήνες, υπονομεύοντας καθημερινά και εγκληματικά την υγεία 125.000 κατοίκων, τους οποίους ραντίζετε με διοξίνες και φουράνια! Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν για κάτι, αυτό σίγουρα δεν είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Όπως συνηθίζετε σε όλες τις αντιδραστικές ανακοινώσεις σας, μιλάτε για κατηγορίες πολιτών και κοινωνική ανισότητα. Θα χαιρόμασταν πολύ αν σας απασχολούσε η κοινωνική ισότητα, η αλήθεια όμως είναι ότι, στο Βόλο, το σύνολο σχεδόν των κατοίκων, ταλαιπωρημένο οικονομικά και περιβαλλοντικά, αποτελείται από πολίτες Β’ κατηγορίας. Εσείς εκεί στη δημοτική αρχή θεωρείτε πως ανήκετε στην Α’ κατηγορία, που έχει το δικαίωμα να παραπληροφορεί και να βρίζει όσους αντιστέκονται και όσους ζητούν τα αυτονόητα: Καθαρό αέρα, καθαρό νερό! Έχετε στη διάθεσή σας την εξουσία, τους κερδοσκόπους και την αστυνομική καταστολή, και μαζί την άνεση να εκδικείστε και να εκβιάζετε ανήθικα ένα μικρό χωριό.
Η Λαϊκή Συνέλευση των Σταγιατών έχει αναλάβει, με σοβαρότητα και λογική, τη μεγάλη ευθύνη να αποκαταστήσει τη δική μας κανονικότητα: Να φέρει το νερό της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας. Από το χωριό μας, αυτή τη μικρή κουκίδα στον χάρτη, κάνουμε τον αγώνα που μας αναλογεί ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τα κοινωνικά αγαθά και τον μόνο αιώνιο θησαυρό: την Φύση! Αγωνιζόμαστε μαζί με τους συνδημότες και συνδημότισσες του Βόλο για νερό καθαρό σε πόλη και χωριά. Αγωνιζόμαστε για το δίκαιο!  Έχουμε σύμπνοια μεταξύ μας, την αλληλεγγύη χιλιάδων ανθρώπων και, να είστε βέβαιοι, τεράστια ψυχικά αποθέματα!
ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ
ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ 17/5/2020

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.