Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περίπατος και πικ νικ στην ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

Την Κυριακή 28 Αυγούστου, η Α.Π.Ο.Δράσης οργανώνει περίπατο και πικ-νικ στην πηγή «Κρύα Βρύση», στις 11 το πρωί. Η διαδρομή αρχίζει από την πλατεία των Σταγιατών  περνά μέσα από τον Πέρα Μαχαλά όπου και η υπαίθρια κρήνη με την Οθωμανική επιγραφή και αφού διασχίσει τα ελαιοπερίβολα του χωριού με θέα την Κουκουράβα και την Μακρυνίτσα καταλήγει στην πηγή της Κρύας Βρύσης.
Εκεί χτυπά η καρδιά των Σταγιατών. Κάτω από τα τεράστια πλατάνια που σκιάζουν τον χώρο αναβλύζει το υπέροχο και ξακουστό νερό. Από εκεί ξεκινάει την πορεία του για τις βρύσες και τα σπίτια του χωριού. Εκεί, πηγή και κάτοικοι κάποτε έδωσαν τον όρκο της κοινής διαχρονικής πορείας στον οποίο έμειναν ως τώρα πιστοί.
Η ιδιαίτερη αυτή σχέση των Σταγιατιωτών με την πηγή της Κρύας Βρύσης καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ της Α.Π.Ο.Δράσης που προβλήθηκε στις φετινές γιορτές των σπόρων και τον κινηματογραφικό Ιούλιο και στο οποίο συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού.
Η κ. Ελένη Φραγκουδάκη συναισθηματικά φορτισμένη, θυμάται πως «δεν ήταν πλατεία ή μαγαζί, ήταν κάτι πιο σημαντικό. Ήταν η βόλτα για τα κοριτσόπουλα της εποχής. Με λίγο ψωμί και ότι άλλο είχαμε πηγαίναμε στην Κρύα βρύση, μπαίναμε στην κουφάλα του μεγάλου πλάτανου και ανεβαίναμε στο βράχο…Ήταν όλα τόσο όμορφα.»
 Η κ. Ρίτσα Τεχνοπούλου μας περιγράφει την πηγή σαν «χώρο συγκέντρωσης όλου του χωριού για χαρές και πανηγύρια τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές ιδιαίτερα την Πρωτομαγιά. Κάποιες  φορές υπήρχε και γραμμόφωνο με την κατάλληλη μουσική. Το μονοπάτι είχε μόνιμα κόσμο όπως η πλατεία του χωριού σε ημέρα γιορτινή».
Από τα νεώτερα παιδιά του χωριού ο Πάνος  τονίζει ότι «έχουμε την υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το τοπίο μετά από κάποιες παρεμβάσεις που έμειναν ημιτελείς ώστε να έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να απολαμβάνει την μαγεία του χώρου» και ο Αντώνης με αφορμή την ειδική σχέση των Σταγιατιωτών με την Κρύα Βρύση θεωρεί ότι οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των πηγών τους.
Καλούμε λοιπόν τους κατοίκους του χωριού, του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής να περπατήσουμε το μονοπάτι του νερού και να μοιραστούμε την ομορφιά και τη μαγεία της πηγής με το φαγητό, το κέφι και το ποτό που μπορεί ο καθένας να φέρει.
Το περπάτημα θα ξεκινήσει από την πλατεία του χωριού στις 11:00πμ Το μήκος της διαδρομής που είναι εύκολη και προσιτή σε όλους  είναι περίπου 1 χλμ.
Για όσους ενδιαφέρονται για πιο έντονο περπάτημα υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με τα υπόλοιπα μονοπάτια από τον Βόλο και τον Άγιο Δημήτριο, την Κουκουράβα, την Μακρυνίτσα και την Πορταριά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.