Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εγκαίνια του γεφυριού στο Μέγα Ρέμα: Κυριακή 9/10

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται το ξύλινο γεφύρι στο Μέγα Ρέμα, πάνω στο μονοπάτι που συνδέει τις Σταγιάτες με την Μακρινίτσα. Έχει μήκος 7 μέτρα και πλάτος περίπου ένα μέτρο και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ξύλο καστανιάς. Το έργο σχεδιάστηκε χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από κατοίκους των Σταγιατών.
Εξασφαλίζεται έτσι το πέρασμα του ρέματος και η βατότητα του μονοπατιού σε όλη του την διαδρομή, όλο το χρόνο, ιδιαίτερα το χειμώνα και την άνοιξη όταν τα νερά είναι πολλά και η διάβαση αδύνατη ή επικίνδυνη.
Υπενθυμίζεται ότι το μονοπάτι αυτό χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις της αντίστασης στη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Γερμανικής κατοχής και από τους κατοίκους της Μακρινίτσας για την μεταφορά κάρβουνου στο Βόλο. Εγκαταλείφθηκε για δεκαετίες και χάθηκε μέσα στην πυκνή βλάστηση και τις επιχωματώσεις. Αποκαλύφτηκε πριν από δύο χρόνια μετά από πολυήμερη προσπάθεια μελών της Α.Π.Ο.Δράσης, του ΠΑΝ και φίλων περιπατητών, σηματοδοτήθηκε και εντάχθηκε στο δίκτυο των μονοπατιών που ξεκινούν από την πλατεία των Σταγιατών.
Χρησιμοποιείται έκτοτε από πολλούς Έλληνες και ξένους περιπατητές οι οποίοι γνωρίζουν την ύπαρξη και τις λεπτομέρειες όλων των μονοπατιών των Σταγιατών (γεωγραφικές, ιστορικές, κλπ) από την ιστοσελίδα www.everytrail.com στην οποία είναι καταχωρημένα.
Η μεταφορά των ξύλινων στρωτήρων διαμέτρου 20 εκατοστών και μήκους 7 μέτρων, της γεννήτριας 7KW και των απαραίτητων για την κατασκευή εργαλείων μέσα από το μονοπάτι, ήταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση όπως και η στήριξη των στρωτήρων πάνω σε βράχο.
Εργάστηκαν πάνω από 15 κάτοικοι των Σταγιατών με πρωτομάστορα τον κ. Αντώνη Γκουγκούση που διέθεσε όλα τα βαριά μηχανήματα που χρειάστηκαν μαζί με την τεχνική του εμπειρία και δεξιοτεχνία για την κατασκευή ενός στιβαρού και καλαίσθητου γεφυριού.
Ένα όνειρο, λοιπόν, έγινε πραγματικότητα και έτσι καλούμε τους κατοίκους του χωριού μας, του Βόλου και της γύρω περιοχής να συμμετάσχουν ενεργά στα εγκαίνια του γεφυριού με το κέφι τους, το ποτό και το μεζέ ή οτιδήποτε άλλο διαθέτει ο καθένας, μέσα σε ένα υπέροχο περιβάλλον γεμάτο πλατάνια, οξιές και καστανιές.
Για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και στο τελείωμα της κουπαστής του γεφυριού η αναχώρηση θα γίνει στις 11:00πμ από την πλατεία του χωριού. Ο χρόνος της διαδρομής είναι 35-40 λεπτά.

Σχόλια

  1. μπράβο παιδιά. Σας παρακολουθώ από την Αθήνα με μεγάλο ενδιαφέρον. Κάτι τέτοια με γεμίζουν με χαρά και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί κάποια στιγμή. Θέλω πολύ να περπατήσω το μονοπάτι και νε περάσω τη γεφυράκι όταν τα νερά θα είναι πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.