Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΛΩΡΙΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ

Οργή και αγανάκτηση διακατέχει τους κατοίκους του χωριού μας για την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ να εγκαταστήσει μόνιμο σύστημα χλωρίωσης στην κεντρική δεξαμενή του χωριού μας. Ενός χωριού του οποίου οι κάτοικοι εδώ και χρόνια φροντίζουν τα νερά της Κρύας Βρύσης ως κόρη οφθαλμού με τον καθαρισμό των δεξαμενών και των δικτύων και με τις αναλύσεις που χρηματοδοτούν οι ίδιοι τα τελευταία τρία περίπου χρόνια.
Είναι για τους Σταγιατιώτες υποχρέωση απέναντι στις προηγούμενες και κυρίως στις επόμενες γενιές, να διατηρήσουν το νερό της Κρύας Βρύσης απόλυτα καθαρό, όπως το βρήκαν και όπως το χαίρονται εκατοντάδες οικογένειες του πολεοδομικού συγκροτήματος που το εφοδιάζονται καθημερινά από τη βρύση της πλατείας μας.
Και τα καταφέρνουμε περίφημα. Αυτό το υπέροχο νερό αποφάσισε η ΔΕΥΑΜΒ να μας το μαγαρίσει με χλώριο χωρίς λόγο και αιτία όπως άλλωστε αποδεικνύουν και οι αναλύσεις της 28/11 που οι ίδιοι έκαναν και που τους οδήγησαν, υποτίθεται, στην απόφαση να χλωριώσουν τα νερά όλων των γύρω χωριών. Σε αυτές τις αναλύσεις το νερό που πίνουμε στις Σταγιάτες είναι πεντακάθαρο και είναι να απορεί κανείς με το θράσος της επιχείρησης αυτής να προχωρήσει στην εγκατάσταση ΜΟΝΙΜΗΣ χλωρίωσης.
Οι συζητήσεις που έχουμε κάνει με δική μας πρωτοβουλία με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ κ. Λεωνίδα Μαυρογιάννη από την προηγούμενη άνοιξη, σε μια προσπάθεια να τον πείσουμε να μη βλέπει τα χωριά εδώ πάνω ως συνοικίες του Βόλου και να μην αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, πήγαν κυριολεκτικά περίπατο. Τελικά η ΔΕΥΑΜΒ είχε αποφασίσει επί προεδρίας του κ. Βούλγαρη στις αρχές του προηγούμενου χρόνου να εγκαταστήσει τις μονάδες χλωρίωσης (απόφαση 100/2011) χωρίς ακόμη να έχει ιδέα για την ποιότητα των νερών αλλά και αρμοδιότητα, καθώς όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβρη νομιμοποιήθηκε η παρουσία της στα χωριά του Πηλίου που ανήκουν στον Δήμο Βόλου. Συζητούσε δηλαδή με τους κατοίκους των Σταγιατών έτσι απλά για να κερδίσει τελικά χρόνο.
Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κάτοικος του χωριού μαζί του και στην ερώτηση τι θα γίνει τελικά με την μόνιμη χλωρίωση η απάντησή του ήταν αποκαλυπτική: «Θα προχωρήσουμε γιατί υπάρχει εργολαβία σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Το συντομότερο δυνατό μετά, θα προχωρήσουμε στην κατάργηση της χλωρίωσης και την υιοθέτηση της μεθόδου απολύμανσης με υπεριώδεις ακτινοβολίες που είναι ανώδυνη.» (!!!!!)
Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να είμαστε εξοργισμένοι:
Μας ποτίζουν χλώριο χωρίς κυριολεκτικά λόγο.
Μας καλούν να συνηθίσουμε τη γεύση του χλώριου που από τη δεκαετία του 60 έχει αποδειχτεί η επικινδυνότητα του για την ανθρώπινη υγεία.
Δεν υπολογίζουν και δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα μας να ενδιαφερόμαστε για το νερό όπως μέχρι σήμερα κάνουμε.
Δεν ενδιαφέρονται στο ελάχιστο για τις δεξαμενές και τις εγκαταστάσεις μας αλλά ούτε και για τις όποιες αιτίες μπορεί να δημιουργήσουν παροδικά προβλήματα.
Εφαρμόζουν τη μέθοδο της χλωρίωσης και αδιαφορούν για όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους.
Αγνοούν συνειδητά το νόμο που εξαιρεί τις κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 3000 κατοίκων από την υποχρέωση για μόνιμη χλωρίωση
Είμαστε επίσης εξοργισμένοι και για την οικονομική, ηθική και ψυχολογική βλάβη που προξένησαν ιδιαίτερα στους κατοίκους των υπόλοιπων χωριών οι βαρύγδουπες δηλώσεις του Δήμαρχου και του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζονται τους έσωσαν από τα βρώμικα νερά των δικτύων ύδρευσης.
Γι’αυτό καλούμε την ΔΕΥΑΜΒ να πάρει το χλώριο αμέσως από το χωριό μας και τους κατοίκους των άλλων χωριών να συσπειρωθούμε για να αποτρέψουμε τα σχέδιά της που τελικά στοχεύουν στη συστηματική υποβάθμιση του πόσιμου νερού και το ξεπούλημά του σε ιδιώτες.

Σχόλια

  1. Είναι κάπου διαθέσιμες οι αναλύσεις του νερού? Μήπως γίνεται υπερβολικός θόρυβος? Η επικινδυνότητα του χλωρίου για απολύμανση του νερού σε ποιές επιδημιολογικές ερευνες βασίζεται? Οι αθηναίοι γιατί δεν έχουν αρρωστήσει από το χλώριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα