Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το γεφύρι στο ρέμα της Μάνας στις Σταγιάτες


Από την Κυριακή 12 Αυγούστου, το μεσημέρι, το γεφύρι του ρέματος της Μάνας είναι έτοιμο για χρήση από τους περιπατητές του μονοπατιού Σταγιάτες- Άγ.Δημήτρη Άνω Βόλου. Κατασκευάστηκε , όπως και το γεφύρι στο Μέγα Ρέμα, από κατοίκους των Σταγιατών.  Έχει άνοιγμα 4 μέτρα και πλάτος 1.1 μέτρα, είναι ξύλινο και εξασφαλίζει το ασφαλές και άνετο πέρασμα του ρέματος όλο το χρόνο.
Στο σημείο που κατασκευάστηκε το τοποίο είναι καταπληκτικό, με τεράστια πλατάνια και ένα  καταρράκτη να σχηματίζει μία όμορφη μικρή λίμνη. Στην πλευρά του ρέματος προς τις Σταγιάτες υπάρχουν τα ερείπια του αλευρόμυλου του Μάγκα με άθικτους τους μηχανισμούς κίνησης και  τις μυλόπετρες. Κάτοικοι των Σταγιατών εργάζονται μεθοδικά για να το καταστήσουν επισκέψιμο  και σύντομα θα οργανώσουν έκθεση φωτογραφίας με λεπτομέρειες του μύλου στο Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού του χωριού.
Το συγκεκριμένο μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των  Σταγιατών σε καθημερινή βάση για να φτάνουν  ως την στάση του λεωφορείου στο κοιμητήριο του Αγ.Δημητρίου για τις μετακινήσεις τους από και προς τον Βόλο, μέχρις ότου στα μέσα της δεκαετίας του '60 έφτασε το πρώτο αστικό λεωφορείο στις Σταγιάτες. Έκτοτε εγκαταλήφθηκε και παραδόθηκε στη άγρια βλάστηση. Μετά από 40 χρόνια οι Σταγιατιώτες το εντόπισαν, το καθάρισαν, το σηματοδότησαν και το παρέδωσαν στους περιπατητές Έλληνες και ξένους.
Περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες  και περιγραφές για το συγκεκριμένo και τα υπόλοιπα  μονοπάτια των Σταγιατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.everytrail.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.