Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου: αποκάλυψη του Μύλου του Μάγκα

Ο νερόμυλος του «Μάγκα» βρίσκεται μέσα στο ρέμα της Μάνας και πάνω στο μονοπάτι που συνδέει τις Σταγιάτες και τον Άγ Δημήτρη του Άνω Βόλου.
Κατασκευάστηκε το 1888, είναι «Βυζαντινού» τύπου και οφείλει το όνομά του στον μάγκικο χαρακτήρα  του τελευταίου πιθανότατα μυλωνά.
Ο νερόμυλος σταμάτησε τη λειτουργία του κάπου στις αρχές του ’50 και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και των φυσικών φαινομένων. Η σκεπή υποχώρησε και τα υλικά της σκέπασαν τις μυλόπετρες και ότι άλλο υπήρχε μέσα στον κυρίως χώρο του αλευρόμυλου. Παράλληλα τα αναρριχητικά φυτά  κάλυψαν το υπόλοιπο κτίσμα σε βαθμό που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να το διακρίνει. Το μονοπάτι ακολούθησε τη μοίρα του νερόμυλου μετά την άφιξη του πρώτου αστικού λεωφορείου στις Σταγιάτες στις αρχές του’60.
Η εξέλιξη οδήγησε στην εγκαταλείψει και στη λήθη.
Όταν πριν από τρία χρόνια  η Α.Π.Ο.Δράσης αποφάσισε να ενεργοποιήσει τα παραδοσιακά μονοπάτια της περιοχής, άρχισε και η συζήτηση για τον ξεχασμένο νερόμυλο. Ο Σταγιατιώτης Κ.Ράμπος καθοδηγούμενος από τις παιδικές του αναμνήσεις και τη περιέργειά του, ανακάλυψε τους μηχανισμούς του μύλου, τις μυλόπετρες, τη φτερωτή, τη μεταλλική φυσούνα του νερού και τα εξαρτήματα για τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής και του μεγέθους των κόκκων του αλευριού, οι οποίοι είναι σχεδόν άθικτοι και στη θέση τους, παρά τη φυσιολογική φθορά από την οξείδωση.
Την ερχόμενη Κυριακή θα προχωρήσουμε τη διαδικασία της ανάδειξης του νερόμυλου, της εξασφάλισης της πρόσβασης σε αυτόν και της ασφαλούς παρατήρησης από τους επισκέπτες περιπατητές.
Καλούμε λοιπόν όσους θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή, να βρεθούν στην πλατεία των Σταγιατών στις 9:00πμ έχοντας πέραν της όρεξης για δουλειά, στο σακίδιο τους ένα μπουκάλι με νερό Σταγιατών, γάντια  και ότι διαθέτουν από ποτό ή φαγώσιμο για το μεσημεριανό πικ-νικ.
Το περπάτημα είναι σχετικά εύκολο και διαρκεί περίπου 20 λεπτά.
Στον νερόμυλο μπορεί κανείς να φτάσει, ξεκινώντας το περπάτημα αντίστροφα, από το κοιμητήριο του Αγ.Δημητρίου Άνω Βόλου,  όπου και η ομώνυμη στάση των αστικών λεωφορείων, ακριβώς στο 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Βόλου Προρταριάς. Η διαδρομή είναι εύκολη και διαρκεί 10 λεπτά.
Υπενθυμίζεται ότι κοντά στο νερόμυλο, κάτοικοι των Σταγιατών κατασκεύασαν το φετινό καλοκαίρι ξύλινη γέφυρα που καθιστά το πέρασμα του ρέματος ασφαλές όλο το χρόνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.