Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣΗ συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της κίνησης για το νερό των κατοίκων των χωριών του Πηλίου στον Άγ. Βλάσση την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, έγινε με συμμετοχή δεκάδων κατοίκων από το χωριό και παρουσία εκπροσώπου της Κίνησης Πολιτών Ζαγοράς.
Στην ενημέρωση που έγινε από τα χωριά διαπιστώσαμε την παντελή απουσία της ΔΕΥΑΜΒ σε θέματα συντήρησης των δικτύων πόσιμου νερού και τη μεγάλη, αντίθετα, κινητικότητα εκ νέου στο θέμα της μόνιμης χλωρίωσης με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, δηλαδή με αυταρχικότητα και παραγκωνισμό των τοπικών κοινωνιών.
Η επιθετική αυτή πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ δημιούργησε πάλι ένα κλίμα αγανάκτησης και οργής στα χωριά μας και αποφασίσαμε ομόφωνα να στείλουμε μ’ αυτή την ανακοίνωση, ένα μήνυμα – τελεσίγραφο στην δημοτική αρχή: Η συζήτηση για τη μόνιμη χλωρίωση έχει εξαντληθεί. Κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή από την ΔΕΥΑΜΒ θα αντιμετωπιστεί με δυναμικούς τρόπους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα όποια κοινωνικά προβλήματα δημιουργηθούν στο εξής από την αντίσταση των κατοίκων στην υποβάθμιση του πόσιμου νερού και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση τους, θα χρεωθούν μια για πάντα στους ανθρώπους που χαράσσουν την πολιτική της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Όλα πλέον τα χωριά χρηματοδοτούμε τις αναλύσεις δειγμάτων αντιμετωπίζοντας με ενδιαφέρον και υπευθυνότητα την υπόθεση και είμαστε ενήμεροι για την άριστη ποιότητα των νερών μας.

Οργή μας προκάλεσε το γεγονός της παραποίησης των αποφάσεων που συμφωνήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τις εκατοντάδες των κατοίκων των χωριών. Αποχωρήσαμε όλοι από το Δημαρχείο έχοντας αποδεχτεί τις δύο παρακάτω προτάσεις:
Α. Να ξεκινήσει η ΔΕΥΑΜΒ τις συναντήσεις σε κάθε χωριό ξεχωριστά με το τοπικό συμβούλιο ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ για να συζητηθούν τα τοπικά προβλήματα και να προταθούν από κοινού αποδεκτές λύσεις και
Β. Να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μετά το πέρας αυτών των συναντήσεων πάντως όχι αργότερα από (2) βδομάδες με θέμα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Πηλίου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αρμοδίων παραγόντων και κατοίκων της περιοχής.
Ιδού η απόφαση όπως γράφτηκε στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου με αριθμό 170/2012:
Συμφωνεί [το ΔΣ] να ξεκινήσουν από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και για διάστημα 15-20 ημερών, συναντήσεις και διαβούλευση της ΔΕΥΑΜΒ με το κάθε τοπικό συμβούλιο των Περιφερειακών  δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Βόλου, προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση κάθε χωριού ξεχωριστά και να αποφασιστεί τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου νερού και η δημόσια υγεία.
Αποφασίζει να τεθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα κληθούν και εκπρόσωποι των υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους. Και αναθέτει τις περαιτέρω ενέργειες στο Δήμαρχο.
Πρόκειται για 100% παραποίηση, όση περίπου και η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών όχι μόνο των χωριών αλλά και της πόλης απέναντι στην ΔΕΥΑΜΒ και τη Δημοτική Αρχή.

Οργή μας προκάλεσαν επίσης στη συνεδρίαση στον Άγιο Βλάσση και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες προφανώς συνυπογράφουν τα πρακτικά των ΔΣ και πέραν αυτού γνωρίζουν και τα πεπραγμένα της ΔΕΥΑΜΒ όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, που δεν ταυτίζονται με όσα συναποφασίστηκαν στις 24 Φεβρουαρίου. Οι κάτοικοι των χωριών, ως εκ τούτου, ζητάμε την έγγραφη δέσμευση των παρατάξεων για όσα υποστήριξαν στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σχετικά με την ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, τονίστηκε η εμμονή της ΔΕΥΑΜΒ για υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος από το Πήλιο σε αντίθεση με το Υπουργείου Περιβάλλοντος που δεν εγκρίνει αυτή την πολιτική λόγω των γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων του βουνού.

Συζητήσαμε, επίσης, την περίπτωση επέκτασης της κίνησης για το νερό και στα υπόλοιπα χωριά, να αποκτήσει, δηλαδή, Πανπηλιορείτικο χαρακτήρα, με δεδομένη την ενιαία πολιτική που επιχειρείται από όλους τους Δήμους του Πηλίου, κάτι που διαπιστώθηκε από την ενημέρωση τόσο από την Κίνηση Πολιτών της Ζαγοράς όσο και από κάτοικους του Νότιου Πηλίου

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου που ποτέ δεν έγινε, ενώ αποφασίσαμε την πραγματοποίηση εκδήλωσης – συζήτησης στο Δημαρχείο όπου θα κληθούν οι πολίτες και συλλογικοί – κοινωνικοί φορείς του αστικού κέντρου σε μια σφαιρική συζήτηση για το πόσιμο νερό με βάση την αρχή ότι το πόσιμο νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ότι ανήκει σε όλους τους ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον.

Η επόμενη ανοιχτή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στην Πλατεία Πορταριάς, στις 7.00μμ.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.