Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιδιωτικοποίηση του νερού, ένα ακόμη μέτρο οικονομικής & κοινωνικής καταπίεσηςH Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το νερό οργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Ιδιωτικοποίηση του νερού: ένα ακόμη μέτρο οικονομικής και κοινωνικής καταπίεσης», το Σάββατο 16/2, ώρα 6:00μμ, στο αμφιθέατρο Κορδάτου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (κτήριο Παπαστράτου) με κεντρικούς ομιλητές τον Κώστα Μαριόγλου, αντιπρόεδρο του συλλόγου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και μέλος της «Κίνησης 136» και τη Μαρία Κανελλοπούλου από την Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, "Σώστε το νερό" (savegreekwater.org)
Θα μεταφέρουν γνώση και εμπειρία από την ενασχόλησή τους στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νερών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα ακολουθήσει συζήτηση, ώστε να υπάρξει μια πλήρης και σφαιρική ενημέρωση για τις συνέπειες της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης στην περιοχή από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη.
Η Συντονιστική Επιτροπή με τον διευρυμένο χαρακτήρα της, κρίνει ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ετοιμάσει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ και το ξεπούλημα των νερών του Πηλίου.
 Έκανε το πρώτο βήμα με τον Καλλικράτη και την ένταξη στον Δήμο Βόλου όλων των χωριών που έχουν πηγές πόσιμου νερού, άριστης ποιότητας. Προχώρησε στο επόμενο βήμα με την αποτυχημένη προσπάθεια να επιβάλλει τη χλωρίωση του πόσιμου νερού στα χωριά και πέρασε στην τρίτη φάση της εγκατάστασης δικτύου μεταφοράς των νερών από το βουνό  στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΜΒ.
Αυτές οι ενέργειες είναι απαραίτητες για να αποκτήσει η ΔΕΥΑΜΒ τροϊκάνικες προδιαγραφές – αδιάφορους πολίτες και άμεσα διαθέσιμο ποιοτικό νερό – και να γίνει ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές.
Όπως δηλώνει ο J.Stinglitz, νομπελίστας οικονομολόγος με μεγάλη εμπειρία σε τέτοια θέματα, «αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ενεργούν όπως οι πιλότοι των βομβαρδιστικών αεροπλάνων. Ρίχνουν τις βόμβες από 10000μέτρα ύψος και δεν βλέπουν τον όλεθρο που προκαλούν. Αδιαφορούν για τους εξαθλιωμένους πολίτες – πελάτες και στοχεύουν στην αρπαχτή με κάθε μέσον» (ντοκιμαντέρ «Το Μεγάλο Ξεπούλημα»)
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι πολίτες του καλλικρατικού Δήμου Βόλου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ιδιωτικοποίηση των νερών στο πολύ κοντινό μέλλον. Οι διφορούμενες και παραπλανητικές δηλώσεις του Δήμαρχου δεν καθησυχάζουν κανέναν. Άλλωστε εκχώρησε ήδη μία από τις δραστηριότητες της ΔΕΥΑΜΒ, την καταμέτρηση, σε εργολάβο. Η ιδιωτικοποίηση στους τομείς της ύδρευσης, της ηλεκτρικής ενέργειας και των τραίνων έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποτελεί τον διακαή πόθο της τρόικας.
Η εκδήλωση αυτή είναι μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται στην προσπάθεια της επιτροπής για μια όσο το δυνατόν πληρέστερη και σφαιρική ενημέρωση των κάτοικων του νέου Δήμου Βόλου σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται του νερού, όπως χλωρίωση, αμίαντος στο δίκτυο, καθαρό νερό για την πόλη, προστασία πηγών, διαχείριση άρδευσης και άλλα..
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να φοβηθούμε. Οι κάτοικοι της Κοτσαμπάμπα στη Βολιβία ήταν οι πρώτοι που δεν φοβήθηκαν και τελικά πήραν πίσω τα νερά που τους έκλεψε η Αμερικάνικη BECHTEL.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.