Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ, 10-12 Μαΐου


Ανταλλαγή σπόρων, Μάιος 2012, πλατεία Σταγιατών

Είναι η τέταρτη χρονιά που η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας οργανώνουμε τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου.
Το κεντρικό σύνθημα φέτος είναι: «Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά». Η ληστρική και με βία επιβαλλόμενη εκμετάλλευση των φυσικών αγαθών όπως οι σπόροι, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος, τα δάση και το περιβάλλον, υποβαθμίζει τη ζωή των τοπικών κοινωνιών και νομιμοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, των κατοίκων του Πηλίου και του Βόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και όλων όσοι αντιστέκονται σθεναρά στους σχεδιασμούς των εταιριών, των επιχειρηματιών και του κράτους για να υπερασπιστούν το περιβάλλον, την αυτονομία τους, τη ζωή τους.
Η γιορτή του παραδοσιακού σπόρου είναι ένα τμήμα από τη συνεχή ενασχόλησή μας με τη διατήρηση και διάδοση των ντόπιων σπόρων που περιλαμβάνει την σπορά, τη φύτευση την καλλιέργεια και τη συγκομιδή τόσο στους ατομικούς – οικογενειακούς κήπους όσο και στον κοινοτικό κήπο-μπαξέ των Σταγιατών (αυλή Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού). Επίσης καταγράφουμε τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών στην προσπάθειά μας να δημιουργηθεί μια τράπεζα - αρχείο σπόρων και φυτών του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής μας. Η δραστηριότητά μας αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και παγκόσμια για τη διάσωση και διάδοση των σπόρων και την προώθηση της οικολογικής πρακτικής στη γεωργία.
Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση - παζάρι οικολογικών προϊόντων. Επίσης θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό και έντυπα για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, το νερό, τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καθώς και κοινωνικές ομάδες αντίστασης και δράσης. Τέλος, θα οργανωθούν εργαστήρια πρακτικών γνώσεων για παιδιά  και μεγάλους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...