Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποκάλυψη του Νερόμυλου Μανωλή (Μύλου του Μάγκα)


Παρουσίαση του Νερόμυλου Μανώλη (Μύλου του Μάγκα) στις Σταγιάτες την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ώρα 11:00πμ
Ο νερόμυλος Μανωλή (Μύλος Μάγκα) βρίσκεται μέσα στο ρέμα της Μάνας και πάνω στο μονοπάτι που συνδέει τις Σταγιάτες και τον Άγ Δημήτρη του Άνω Βόλου.Είναι «Βυζαντινού» τύπου και κατασκευάστηκε το 1888,
Σταμάτησε τη λειτουργία του κάπου γύρω στο 1956 και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και των φυσικών φαινομένων. Η σκεπή υποχώρησε και τα υλικά της σκέπασαν τις μυλόπετρες και ότι άλλο υπήρχε μέσα στον κυρίως χώρο του αλευρόμυλου. Παράλληλα τα αναρριχητικά φυτά  κάλυψαν το υπόλοιπο κτίσμα σε βαθμό που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να το διακρίνει.
Το μονοπάτι ακολούθησε τη μοίρα του νερόμυλου μετά την άφιξη του πρώτου αστικού λεωφορείου στις Σταγιάτες στις αρχές του’60 , όταν δηλαδή έχασε την χρηστική του αξία μια και οι Σταγιατιώτες το χρησιμοποιούσαν ως τότε για να φτάσουν μέχρι τη στάση του Αγ.Δημητριόυ , της λεωφορειακής γραμμής Πορταριάς-Βόλου. Η εξέλιξη οδήγησε στην εγκαταλείψη και στη λήθη.
Όταν πριν από τέσσερα χρόνια  η Α.Π.Ο.Δράσης αποφάσισε να αποκαλύψει και να παραδώσει σε χρήση το παραδοσιακό μονοπάτι, άρχισε και η συζήτηση για τον ξεχασμένο νερόμυλο. Κάτοικος του χωριού, καθοδηγούμενος από τις παιδικές  αναμνήσεις και τη περιέργειά του, ανακάλυψε το κτίσμα και τους μηχανισμούς του μύλου οι οποίοι είναι σχεδόν άθικτοι και στη θέση τους, παρά τη φυσιολογική φθορά
Τα μηχανολογικά ευρήματα και τα διασωθέντα οικοδομικά στοιχεία μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε με μεγάλη ακρίβεια την αρχική κατάσταση και διάσταση του νερόμυλου.
Την ερχόμενη Κυριακή 3/1 θα παρουσιάσουμε τον νερόμυλο στους κατοίκους του χωριού που δεν μπορούν να τον επισκεφτούν, με έκθεση φωτογραφιών από την υπάρχουσα κατάσταση, με ομιλία για τον Βυζαντινό νερόμυλο και με την παρουσίαση μακέτας που δείχνει την αρχική μορφή του κτίσματος.
Η εκδήλωση θα αρχίσει με περπάτημα από το κοιμητήριο του Άγ. Δημητρίου Άνω Βόλου, στη στροφή του δρόμου για την Πορταριά, ακριβώς στο 7ο χιλιόμετρο. Η εκκίνηση θα γίνει στις 9:30πμ και το περπάτημα ως τον νερόμυλο διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
Στις 11:00πμ  θα ξεκινήσει η παρουσίαση στο Κέντρο Πολιτισμού και Παράδοσης των Σταγιατών που βρίσκεται κάτω από την πλατεία του χωριού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.