Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φωτογραφίες από τη γιορτή παραδοσιακού σπόρου 2014

Παζάρι παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων και φυτωρίων
Η γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού κήπου πραγματοποιήθηκε και φέτος στις Σταγιάτες το Σαββατοκύριακο 25-27 Απριλίου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου από το Βόλο, το Πήλιο αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρά τη βροχή. Εξάλλου η βροχή είναι σύμμαχος του καλλιεργητή!... Την Παρασκευή το βράδυ προβλήθηκε βίντεο από την επίσκεψη της Α.Π.Ο.Δράσης στις Σκουριές κι έγινε ενημέρωση από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου και συζήτηση για το νερό και τους αγώνες που γίνονται σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο για τη διαφύλαξή του ως φυσικού και κοινωνικού αγαθού.
Το Σάββατο φυτέψαμε τον κήπο στο Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού, ζυμώσαμε ψωμί με προζύμι και αλεύρι από ντόπια στάρια και το ψήσαμε σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού. Το μεσημέρι φάγαμε ζεστή φασολάδα. Εξαιρετικά διαφωτιστική ήταν η παρουσίαση του Κώστα Κουτή από τον Αιγίλοπα για το ταξίδι των σπόρων στο χώρο και το χρόνο, για τη διατροφή μας από την προϊστορία μέχρι σήμερα και για τις παραδοσιακές ποικιλίες της Ελλάδας.
Ζυμώνοντας ψωμί
Μιλώντας για τους σπόρους μας στο τραπέζι της ανταλλαγής
Το ζύμωμα
Την Κυριακή τα παιδιά απόλαυσαν μουσικοκινητικά παιχνίδια με θέμα το νερό με εμψυχώτριες την Ελένη, την Ελισάβετ και τη Χρύσα και οι μεγάλοι μάθαμε να φτιάχνουμε τυρί με τον Χρήστο που ήρθε από το Κιλκίς. Η κορυφαία στιγμή της γιορτής ήταν η ανταλλαγή των σπόρων που πραγματοποιήθηκε κάτω από το στέγαστρο της εκκλησίας λόγω της βροχής. Η γιορτή έκλεισε με εξαιρετική ζωντανή μουσική και παραδοσιακό τσιμπούσι στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Ευχαριστούμε όλους και όλες που στήριξαν και τη φετινή γιορτή μας.

Φασολάδα και ελιές για όλους
Ο Κώστας Κουτής μιλάει για τα δίκοκκα και μονόκοκκα στάρια
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.