Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι γίνεται νε το νερό των Σταγιατών;


Κεντρική δεξαμενή χωριού
Την τελευταία εβδομάδα και ύστερα από την επίθεση της ΔΕΥΑΜΒ κατά των Σταγιατών και του νερού της Κρύας Βρύσης, οι κάτοικοι του χωριού κάναμε δυο συνελεύσεις και καθαρίσαμε τη δεξαμενή της πηγής. Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνέλευση - Κυριακή 18/10/2015 - καταλήξαμε στα εξής:
"Εμείς οι κάτοικοι των Σταγιατών στη σημερινή  καθιερωμένη Κυριακάτικη πρωινή συνάντηση στο δημοτικό σχολείο, αφού ενημερωθήκαμε για την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ για το νερό του χωριού μας, αποφασίσαμε ομόφωνα να διαμαρτυρηθούμε: 
 •  Για την ανευθυνότητα με την οποία η ΔΕΥΑΜΒ αντιμετωπίζει το θέμα του νερού. Χτες, Σάββατο 17/10/2015, στη βρύση της πλατείας αναρτήθηκε από εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ ανακοίνωση χωρίς ένδειξη της υπηρεσίας που την εξέδωσε, μνημείο προχειρότητας, ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο προς πόση. Χωρίς καμιά ενημέρωση του τοπικού συμβούλου και των κατοίκων του χωριού, χωρίς κοινοποίηση των αναλύσεων όπως άλλωστε προβλέπεται από το νόμο. Αυτό συνιστά ασέβεια προς την τοπική κοινωνία και παράβαση του νόμου.
  Συνέλευση Σταγιατών 19-10-2015
 • Για τη λήψη δειγμάτων από βρύσες που δεν χρησιμοποιούνται για πόση, όπως π.χ. από τα εγκαταλειμμένα δημόσια αποχωρητήρια, παρά το γεγονός ότι ο τοπικός εκπρόσωπος έχει  στείλει εδώ και χρόνια έγγραφο στη ΔΕΥΑΜΒ με το οποίο κατήγγειλε αυτή την πρακτική. 
 • Για την παντελή έλλειψη συντήρησης και καθαρισμού των δεξαμενών και του δικτύου ύδρευσης. Ο μοναδικός  καθαρισμός, επί δήμου Βόλου, έγινε τον Μάρτιο του 2012. Σημειώνουμε ότι ιδιαίτερα η δεξαμενή της πηγής,  καθαρίζονταν τρεις φορές το χρόνο στην προ του Καλλικρατικού δήμου εποχή. Πέρσι το καλοκαίρι η δεξαμενή καθαρίστηκε από τους κατοίκους του χωριού, μετά από την άρνηση της ΔΕΥΑΜΒ να ικανοποιήσει σχετικό μας αίτημα. 
 • Για την υποβάθμιση του πόσιμου νερού με τη μόνιμη χλωρίωση
 • Για  την άρνηση της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία η οποία είναι πρόθυμη να βοηθήσει ενεργά την ΔΕΥΑΜΒ να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της τοπικά.
 • Για την διαπόμπευση των χωριών του Πηλίου μέσω των ΜΜΕ με τα «πολεμικά ανακοινωθέντα» περί  μολυσμένων και επικίνδυνων για την υγεία των πολιτών νερών

Απαιτούμε από την ΔΕΥΑΜΒ να κάνει άμεσα αυτά που ο σχετικός με τη διαχείριση του νερού νόμος προβλέπει, δηλ να φροντίσει για την προστασία της πηγής της Κρύας Βρύσης,  τον τακτικό καθαρισμό των  τεσσάρων δεξαμενών, τη συντήρηση του δικτύου και τον εντοπισμό της αιτίας που ενδεχόμενα δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού.
Η πολιτική του «χλωριώνω και φεύγω» συνιστά ανευθυνότητα, οδηγεί εκ του ασφαλούς τους κατοίκους στο εμφιαλωμένο και αμφίβολης  ποιότητας νερό , αποκόπτει τους δεσμούς των χωριών με τις πηγές και τελικά διευκολύνει το ξεπούλημά τους. Φαίνεται πως αυτός είναι και ο στόχος της δημοτικής Αρχής απέναντι στον οποίο είμαστε όλοι αντίθετοι.
Έχουμε ήδη στείλει για ανάλυση δείγματα από τρία σημεία του δικτύου μας και αναμένουμε μέχρι την ερχόμενη Τρίτη τα αποτελέσματα. Θα τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα της ΔΕΥΑΜΒ και θα έχουμε μια σωστή και ολοκληρωμένη εικόνα. Θα συμβάλλουμε έτσι  στη λύση του προβλήματος εφόσον διαπιστώσουμε ότι υπάρχει.
Στο παρελθόν υπογράψαμε ψηφίσματα τα οποία καταθέσαμε στη ΔΕΥΑΜΒ, στα οποία αναφέρουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τη μόνιμη χλωρίωση. Στην προκειμένη περίπτωση το μήνυμα που στέλνουμε στη ΔΕΥΑΜΒ είναι σαφές: Δεν θα επιτρέψουμε την μόνιμη εγκατάσταση χλωριωτή .Θα εγκαταστήσουν χλωριωτή τη μέρα που  θα ξεκινήσουν τον καθαρισμό των δεξαμενών και θα τον  απομακρύνουν 2-3 ημέρες μετά.
Πηγαίνοντας στην Κρύα Βρύση για τον καθαρισμό της δεξαμενής
Οι Σταγιάτες είναι ένα όμορφο μικρό χωριό με  ιστορία συνυφασμένη με την πηγή της Κρύας Βρύσης και το γνωστό σε όλους γάργαρο και άψογο ποιοτικά πόσιμο νερό. Αυτή θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις."
 
Στη δεύτερη συνέλευση - Δευτέρα 19/10/2015 - αποφασίσαμε:
 1. Μετά την λήψη των αποτελεσμάτων από την μικροβιολογική ανάλυση σε διαπιστευμένο εργαστήριο, τα οποία έδειξαν ότι εμφανίστηκε πρόβλημα στο δίκτυο του νερού,  να ξεκινήσουμε κάτοικοι του χωριού από αύριο το πρωί, Τρίτη 20/10/2015, τον καθαρισμό όλων των δεξαμενών
 2. Επειδή  αιτία του προβλήματος είναι η πλημμελής φροντίδα της πηγής, των δεξαμενών (καθαρίστηκαν μίαφορά πριν από 3,5 χρόνια) και του δικτύου, προτείνεται να κινηθεί νομική διαδικασία από όλα τα χωριά μαζί εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία αρνείται συστηματικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική νομθεσία.
 3. Να συνεχιστεί από τους κατοίκους του χωριού ο καθαρισμός και των υπολοίπων δεξαμενών, σε περίπτωση που η ΔΕΥΑΜΒ δεν αποστείλλει όπως έχει υποσχεθεί συνεργείο δικό της από την Τετάρτη το πρωί.
 4. Να σταλούν εκ νέου δείγματα για ανάλυση, μετά το πέρας της διαδικασίας του καθαρισμού ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η ποιότητα του νερού επανήλθε στη συνηθισμένη άριστη κατάσταση
 5. Να δηλώσουμε ομόφωνα ότι είμαστε εναντίον της μόνιμης χλωρίωσης και δεν πρόκειται να δεχτούμε την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού.
Την Τρίτη 20/10/2015 κάτοικοι και φίλοι των Σταγιατών καθαρίσαμε τη δεξαμενή που βρίσκεται στην πηγή της Κρύας Βρύσης, ενώ τις υπόλοιπες καθάρισε η ΔΕΥΑΜΒ ύστερα από τις παρεμβάσεις μας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις νέες δικές μας αναλύσεις δειγμάτων νερού ώστε να πιστοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα φροντίσουμε να το αποκαταστήσουμε.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.