Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαβαίνοντας το μονοπάτι,διάβασε ένα βιβλίο!Εδώ και μια 6ετία έχουμε οργανώσει στις Σταγιάτες μια δανειστική βιβλιοθήκη χάρη στις δωρεές βιβλίων φίλων της ομάδας και κατοίκων του χωριού. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα μικρό χωριό, η κίνηση της βιβλιοθήκης δεν μπορεί να έχει το χρονικό και χωρικό εύρος μιας δημόσιας ή ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης. Ψάχνοντας λοιπόν τρόπους να αυξήσουμε το αναγνωστικό κοινό, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να προτείνουμε βιβλία και στους περιπατητές και χρήστες των μονοπατιών της περιοχής μας, οι οποίοι είναι πολλοί, όλων των ηλικιών και από πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και φυσικά τι καλύτερο και αμεσότερο από μια βιβλιοθήκη πάνω σε μονοπάτι. Διαλέξαμε το μονοπάτι Σταγιάτες – Μακρινίτσα κι εγκαταστήσαμε την πρώτη μας μικρή βιβλιοθήκη (ευελπιστούμε να προστεθούν κι άλλες) στο μέσο περίπου της διαδρομής, πλάι στο γεφύρι που ενώνει το Μέγα Ρέμα. Το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό με καταρράκτες, βάθρες, πλατάνια και ενδείκνυται για μια ανάσα ξεκούρασης κι ανάγνωσης.
Η βιβλιοθήκη είναι ελεύθερη, ο καθένας μπορεί να πάρει ένα βιβλίο ή να το δανειστεί και να το επιστρέψει όποτε ξαναπεράσει από το μονοπάτι. Επίσης μπορεί να αφήσει, να προσφέρει ένα βιβλίο ή να το ανταλλάξει. Ξεκινώντας με τα 40-50 περίπου βιβλία της Α.Π.Ο.Δράσης που τοποθετήθηκαν στη μικρή ξύλινη βιβλιοθήκη, μοιραζόμαστε τις αναγνωστικές προτάσεις μας με όποιον/α περάσει από το μονοπάτι κι ευελπιστούμε να μοιραστεί κι αυτός/ή με τη σειρά τους τα δικά τους αναγνώσματα, αποθέτοντάς τα στη Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη πλάι στο Ρέμα. Έτσι τα βιβλία θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται με μια «αόρατη» συλλογική διαδικασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.