Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βραδιά ποίησης και κλασσικής μουσικής: Γνωρίζοντας τον Pierre Goldin



Το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 9:00μμ η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης παρουσιάζει, στην αυλή του Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού Σταγιατών, τον Γάλλο ποιητή Pierre Goldin και το έργο του. Ο Pierre Goldin, καθηγητής φιλόλογος, γεννήθηκε στο Μονμπάρ της Βουργουνδίας το 1944 από πατέρα αντιστασιακό που πέθανε στην εξορία και μητέρα Ιταλίδα, με της οποίας το επώνυμο υπογράφει τα έργα του. Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκίνησε πριν 30 περίπου χρόνια και μοιράζει πλέον τη ζωή του μεταξύ της Μπον (Γαλλία) και της Νέας Αγχιάλου (Ελλάδα).
Τον Μάρτιο του 2016 εξέδωσε τη δέκατη ποιητική του συλλογή με τίτλο "Σχετικά με τον χρυσό αριθμό, έρευνα μέσα σ’ ένα κύκλο οικείων προσώπων" (À propos du nombre d’or, enquête dans un cercle d’intimes, εκδόσεις L'Harmattan). Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Μιλώντας για Τέχνη σ’ αυτούς τους καιρούς απελπισίας και αγριότητας μπορεί να φαίνεται άσχετο, αλλά ακριβώς επειδή μια τέτοια σκέψη είναι ενάντια στο ρεύμα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο ποιητής μιλάει για την Τέχνη, όχι για το ένα ή το άλλο είδος τέχνης, αλλά για τον κοινό τους σκοπό, αυτό που τις δίνει ζωή, τις ενώνει και τις συνδέει με το γράψιμο: η επιδίωξη, δηλαδή, της τελειότητας, η ιδανική μορφή για μια πιο καθαρή σκέψη. Γι 'αυτό επικαλείται τον χρυσό αριθμό, μεταφορική αναφορά στους ναούς της αρχαίας Ελλάδας. Ο ποιητής μας λέει επίσης, ότι αναπόφευκτα, με την προσπάθεια της δημιουργίας, την ευθραυστότητά της καθώς και με την ταπεινότητα και την αμφιβολία του εαυτού μπρος σε μια περιπέτεια, θεμελιώνεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου.»
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομο βίντεο για τη ζωή του Pierre Goldin με τίτλο «Από τους αμπελώνες της Βουργουνδίας στους ελαιώνες της Μαγνησίας» και θα διαβαστούν ποιήματα στα γαλλικά από τον ποιητή και στα ελληνικά από μέλη της θεατρικής ομάδας «Επί Σκηνής», τόσο από την τελευταία ποιητική του συλλογή όσο και από προηγούμενες. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τραγούδια του κλασσικού ρεπερτορίου από τη σπουδαία Βολιώτισσα υψίφωνο Σύλβια Τσιμπανάκου με τη συνοδεία στο πιάνο του Πάνου Γαλανόπουλου.
Η Σύλβια Τσιμπανάκου, μαθήτρια της Ιουλίας Τρούσσα, βραβεύθηκε με την υποτροφία "Μαρία Κάλλας" που την οδήγησε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε πλάι σε ιστορικά ονόματα της Φωνητικής Τέχνης όπως η Johanna Peters και η θρυλική Vera Roza. Φοίτησε με υποτροφία στο διακεκριμένο Guildhall School of Music and Drama όπου της δόθηκε κατ' εξαίρεση υποτροφία για τρία Masters. Εκεί εκτός από το κλασσικό τραγούδι σπούδασε musical, ερμηνεία, θέατρο και ηθοποιία αλλά και εκπροσώπησε με σημαντικές διακρίσεις το Guildhall σε διαγωνισμούς, gala και διεθνή φεστιβάλ. Επίσης, κέρδισε ακόμη μια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με μεγάλες ορχήστρες και μέχρι και σήμερα εμφανίζεται ως σολίστ σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού, ενώ από το 2015 είναι καθηγήτρια μονωδίας στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
Ο Πάνος Γαλανόπουλος, μαθητής του πιανίστα Ντίνου Μαστρογιάννη στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, είναι από το 2012 στενός συνεργάτης της Σύλβιας Τσιμπανάκου και μόνιμος συνοδός της τάξης μονωδίας. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα νέων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και την καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου υπό την διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Το 2016 συμμετείχε στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Ευμέλεια V. Παράλληλα με τις σπουδές του στην μουσική, είναι απόφοιτος του τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον τομέα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Επίσης από το 2013 είναι ραδιοφωνικός μουσικός παραγωγός αρχικά στον Nova Fm και σήμερα στην ΕΡΑ Βόλου, όπου επιμελείται εκπομπή κλασσικής μουσικής.
 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.