Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 20/7/2016



Σχετικά με τή χλωρίωση του πηγαίου νερού του χωριού μας

Την Τετάρτη 20/7 το πρωί, συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ τοποθέτησε χλωριωτή στην κεντρική δεξαμενή του χωριού μας χωρίς καμιά ενημέρωση του τοπικού μας εκπροσώπου και των κατοίκων, ως όφειλε. H επιχείρηση υποστηρίζει ότι αυτό έγινε γιατί σε ανάλυση δείγματος εντοπίστηκε μικροβιολογική επιβάρυνση. 
Μετά από αυτή την επιθετική προς το χωριό μας ενέργεια κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
1. Μόνιμα και κατά την άποψή μας σκόπιμα, η δειγματοληψία γίνεται από βρύση που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο του προαύλιου χώρου της εκκλησίας και όχι ως πόσιμο.
2. Η ΔΕΥΑΜΒ εφαρμόζει την προσφιλή γι αυτήν αλλά επικίνδυνη για την υγειά των κατοίκων του χωριού πρακτική της χλωρίωσης και εγκατάλειψης δικτύων, δεξαμενών και πηγής στο έλεος της φθοράς και της μόλυνσης.
3. Οι κάτοικοι του χωριού μας εργάστηκαν εθελοντικά επί δύο μήνες το περασμένο φθινόπωρο, για να καλύψουν το κενό της συντήρησης της πηγής και του δικτύου ως την κεντρική δεξαμενή, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η μικροβιακή φόρτιση (δείγματα δικά μας 20/12/2015) υποδεικνύοντας στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο μια δημοτική επιχείρηση θα έπρεπε να δουλεύει.
4. Η νομοθεσία που αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού, εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή από το 2000, δεν επιβάλλει ως μοναδική μέθοδο απολύμανσης τη χλωρίωση γι αυτό άλλωστε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βιέννη, το Μόναχο και το Βερολίνο, επεξεργάζονται το νερό χωρίς να το χλωριώνουν. Η αντίστοιχη Ολλανδική μάλιστα νομοθεσία αποκλείει τη χρήση του χλωρίου αν και το νερό μεταφέρεται από ποτάμια και αντλείται  με γεωτρήσεις.
5. Η ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία προβλέπει την εξαίρεση των κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 3000 από την χλωρίωση
6. Τόσο στις Σταγιάτες όσο και στα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου που ανήκουν στο δήμο Βόλου, σε καμιά από τις περιπτώσεις που η ΔΕΥΑΜΒ εντόπισε μικροβιακή παρουσία δεν προχώρησε στη βασική και επιβαλλόμενη από το νόμο υποχρέωση να εντοπίσει και να εξαλείψει την  πηγή του προβλήματος, πιστή στο δόγμα "χλωριώνω και φεύγω".
Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίζεται ότι υπάλληλός της κρατήθηκε όμηρος από κατοίκους του χωριού μας, απειλήθηκε και προπηλακίστηκε! Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη με τα οποία η επιχείρηση προσπαθεί να στοιχειοθετήσει κατηγορίες σε βάρος συγχωριανών μας. Δεν πέρασε ποτέ από το νου  κανενός να τα βάλουμε με εργαζόμενους που άλλωστε εκτελούν άνωθεν εντολές.
Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, ο υπάλληλος έτυχε ιδιαίτερης φιλοξενίας όπως όλοι όσοι επισκέπτονται το χωριό μας, πίνοντας τον πρωινό καφέ που του προσφέρθηκε!
Η βίαιη πολιτική της δημοτικής αρχής σχετίζεται με τα σχέδια για ξεπούλημα του νερού των πηγών του Πηλίου ,εφαρμόζεται με το πρόσχημα της νομιμότητας και θίγει βάναυσα την τοπική κοινωνία με την απαξίωση της ιστορίας και της παράδοσης, την υποβάθμιση του νερού που πίνουμε και την άρση της βασικής προϋπόθεσης της ύπαρξης μας: την ελεύθερη πρόσβαση στο πηγαίο νερό.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού με όλα τα νόμιμα μέσα και τα συνταγματικά μας δικαιώματα, ως ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για το χωριό και το υπέροχο Πήλιο.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.