Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

22 Οκτωβρίου: Άναμμα Φούρνων στις Σταγιάτες

Για 2η φορά, στις Σταγιάτες την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ανάβουμε φούρνους παραδοσιακούς και δίνουμε την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται, να βιώσουν μαζί μας τη λειτουργία τους και να γνωρίσουν ένα ενδιαφέρον κομμάτι της αρχιτεκτονικής του χωριού μας.
Το άναμμα των φούρνων θα γίνει ταυτόχρονα στις 9:30πμ και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να συμμετέχουν στο ψήσιμο.
Η γιορτή έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και στοχεύει στην ενεργοποίηση παραδοσιακών ξεχασμένων πρακτικών που δίνουν τη δυνατότητα επιστροφής σε φυσικές διαδικασίες, αναβάθμισης της ποιότητας της διατροφής και εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι φούρνοι του χωριού είναι λιθόκτιστοι και έχουν διάμετρο 1-1,2μ. και οι περισσότεροι κτίστηκαν τον 19ο αιώνα. Ενεργοποιούνταν μια-δυο φορές τη βδομάδα για το ψήσιμο του ψωμιού μαζί και του φαγητού της οικογένειας και αρκετές φορές δύο οικογενειών.
Το μέγεθος και οι δυνατότητες των φούρνων επιτρέπουν και προάγουν τη συνεύρεση και επικοινωνία που στη σημερινή εποχή αποτελούν ζητούμενο για την κοινωνία.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο της ουσιαστικής συνέρευσης, ο Βασίλης Κυριακού - θεατρικό εγχείρημα Ρε Αλέξης - θα αφηγηθεί παραμύθια και ιστορίες από την Κύπρο, στις αυλές των σπιτιών και στα φουρναριά.
Γιατί όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.