Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ: ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

 

 2 Ιουνίου

Η απάντηση του δημάρχου στην επερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στη Βουλή αποκτά ιστορικό ενδιαφέρον.Για πρώτη φορά, μετά από 11 χρόνια σιωπής ή και παραπληροφόρησης, γνωστοποιείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι το νερό της Κρύας Βρύσης πρόκειται να εμφιαλωθεί. Στην παράγραφο 13 αναφέρει: Η δυνατότητα των ΔΕΥΑ όλης της χώρας να προχωρήσουν σε εμφιάλωση νερού, προβλέπεται από τον ιδρυτικό τους νόμο (1069/80). Επιβεβαιώνονται έτσι όσα, όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζαμε ως χωριό ή ως Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό. Μπαίνουμε λοιπόν και επίσημα στην εποχή της λεηλασίας των φυσικών αγαθών, του νερού στην προκειμένη περίπτωση, γεγονός που σηματοδοτεί την ένταση του αγώνας μας για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Με την αποκάλυψη της πρόθεσης για εμπορευματοποίηση της Κρύας Βρύσης, καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα με τα οποία ο δήμαρχος δικαιολόγησε την αποκοπή της πηγής από το δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Δεν είναι η άρνηση των κατοίκων να πίνουν το νερό της πηγής τους ούτε οι «δολιοφθορές» και τα έξοδα λειτουργίας του αντλιοστασίου του χωριού οι αιτίες που επέβαλλαν την αποκοπή. Ούτε φυσικά το ενδιαφέρον του δημάρχου για την ύδρευση του Βόλου. Η μόνη και βασική αιτία είναι το πάθος των επενδυτών για εκμετάλλευση των πηγαίων νερών του Πηλίου, αρχής γενομένης από την Κρύα Βρύση. Άλλωστε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ το είπε καθαρά στη συνέντευξη τύπου στις 23 Ιανουαρίου ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του ως προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ : “Εγώ βλέπω επιχειρηματικά τη ΔΕΥΑΜΒ και θέλω να βγάλει κέρδος. Γιατί λοιπόν, να μην εκμεταλλευτούμε τις πηγές του ξακουστού σε όλον τον κόσμο Πηλίου, και να μην εμφιαλώσουμε το άριστης ποιότητας νερό του, ώστε να πωλείται σε όλη την Ελλάδα και να καταφέρουμε να κάνουμε την εταιρεία ακόμα πιο κερδοφόρα;” Μετά από δυόμιση μήνες έγινε η υφαρπαγή της Κρύας Βρύσης, της πιο κοντινής στο Βόλο πηγής.
Ενδιαφέρον έχουν όμως και κάποια άλλα σημεία της απάντησης του δημάρχου. Στην αμέσως επόμενη παράγραφο δίνει τον δικό του ορισμό της ιδιωτικοποίησης του νερού. Υποστηρίζει ότι «ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού είναι η «απαίτηση» ορισμένων κατοίκων των Σταγιατών ότι το νερό της τάδε πηγής είναι αποκλειστικά δικό τους». Εν ολίγοις, όλοι οι κάτοικοι των Σταγιατών, και όχι ορισμένοι, εξισώνονται με τους επενδυτές . Κατά τον δήμαρχο η δίψα για νερό εξισώνεται με τη δίψα για κέρδος και χρήμα.
Στις πέντε πρώτες παραγράφους γίνεται λόγος για την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που υποχρεώνει με έγγραφό της την ΔΕΥΑΜΒ να προβεί σε απολύμανση. Αυτή η Υπηρεσία ωστόσο, με το έγγραφό της αρ.7025 (12/10/2017) υποχρεώνει την ΔΕΥΑΜΒ στη λήψη 12 τουλάχιστον άμεσων μέτρων και ενεργειών για την προστασία της πηγής, των δεξαμενών και των δικτύων. Κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκαν πέραν της χλωρίωσης, γεγονός που φανερώνει την αδιαφορία της ΔΕΥΑΜΒ για την υγεία μας. Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια με την Υπηρεσία να σιωπά προκλητικά και να επιτρέπει στην ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργεί παράνομα με την μέθοδο «χλωριώνω και εξαφανίζομαι». Επιπλέον, στην παράγραφο 4, η Υπηρεσία ζητά από την ΔΕΥΑΜΒ να τοποθετήσει πινακίδες στις δημόσιες βρύσες με την ένδειξη ότι το νερό δεν είναι πόσιμο. Αναζητούμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων που επιβάλλουν μια τέτοια ενέργεια και δεν τα βρίσκουμε. Οι δικές μας αναλύσεις σε διαπιστευμένο εργαστήριο, αντίθετα, πιστοποιούν ότι το νερό των δημόσιων βρυσών είναι καθαρό.
Τέλος τα αναφερόμενα στην τελευταία παράγραφο σχετικά με το ενδιαφέρον της ΔΕΥΑΜΒ για παροχή ασφαλούς νερού στους πολίτες του Βόλου δεν έχουν καμμιά σχέση με την πραγματικότητα. Τα προβλήματα με τις διαρροές, τους αμιαντοσωλήνες και τους σιδηροσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης είναι τεράστια, χρόνια και επικίνδυνα. Ο δήμος Βόλου άλλωστε είναι από τους δεινούς καταναλωτές εμφιαλωμένου νερού. Γιατί άραγε;
Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να πετάξουν τη μάσκα του προστάτη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Τώρα μιλούν ανοικτά για εκμετάλλευση όλων των πηγών του Πηλίου και απειλούν έτσι τα χωριά με αφανισμό. Στην επιχείρηση αυτή χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, όπως την παραπληροφόρηση και στροφή της κοινής γνώμης ενάντια στα χωριά ή την υπόσχεση ότι ο Βόλος θα πίνει νερό πηγαίο σε λίγα χρόνια όταν μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης, αυτή ειδικά η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση πέραν της λυσσαλέας προσπάθεια να εμπορευματοποιήσει το νερό και να πτωχεύσει την ΔΕΥΑΜΒ. 
 
Λαική Συνέλευση Σταγιατών 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου, 29-30/4: Το πρόγραμμα

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ Κοινά αγαθά – Ιδιωτικοποιήσεις – Αυτόνομες Κοινότητες Σταγιάτες 29-30 Απριλίου 2023 Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG , συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα της Γιορτής Σάββατο 29/4/23 10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων 10:30 Εργαστήρι COB φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική 12:00 Εργαστήρι για πα...

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

 Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στις Σταγιάτες. Το θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα κοινά όπως το νερό και οι δημόσιοι χώροι, τα οποία βάλλονται από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα"

  Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες , την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. "Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής", λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και ...