Η απάντηση του δημάρχου στην επερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στη Βουλή αποκτά ιστορικό ενδιαφέρον.Για πρώτη φορά, μετά από 11 χρόνια σιωπής ή και παραπληροφόρησης, γνωστοποιείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι το νερό της Κρύας Βρύσης πρόκειται να εμφιαλωθεί. Στην παράγραφο 13 αναφέρει: Η δυνατότητα των ΔΕΥΑ όλης της χώρας να προχωρήσουν σε εμφιάλωση νερού, προβλέπεται από τον ιδρυτικό τους νόμο (1069/80). Επιβεβαιώνονται έτσι όσα, όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζαμε ως χωριό ή ως Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό. Μπαίνουμε λοιπόν και επίσημα στην εποχή της λεηλασίας των φυσικών αγαθών, του νερού στην προκειμένη περίπτωση, γεγονός που σηματοδοτεί την ένταση του αγώνας μας για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα τους.
Ενδιαφέρον έχουν όμως και κάποια άλλα σημεία της απάντησης του δημάρχου. Στην αμέσως επόμενη παράγραφο δίνει τον δικό του ορισμό της ιδιωτικοποίησης του νερού. Υποστηρίζει ότι «ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού είναι η «απαίτηση» ορισμένων κατοίκων των Σταγιατών ότι το νερό της τάδε πηγής είναι αποκλειστικά δικό τους». Εν ολίγοις, όλοι οι κάτοικοι των Σταγιατών, και όχι ορισμένοι, εξισώνονται με τους επενδυτές . Κατά τον δήμαρχο η δίψα για νερό εξισώνεται με τη δίψα για κέρδος και χρήμα.
Στις πέντε πρώτες παραγράφους γίνεται λόγος για την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που υποχρεώνει με έγγραφό της την ΔΕΥΑΜΒ να προβεί σε απολύμανση. Αυτή η Υπηρεσία ωστόσο, με το έγγραφό της αρ.7025 (12/10/2017) υποχρεώνει την ΔΕΥΑΜΒ στη λήψη 12 τουλάχιστον άμεσων μέτρων και ενεργειών για την προστασία της πηγής, των δεξαμενών και των δικτύων. Κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκαν πέραν της χλωρίωσης, γεγονός που φανερώνει την αδιαφορία της ΔΕΥΑΜΒ για την υγεία μας. Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια με την Υπηρεσία να σιωπά προκλητικά και να επιτρέπει στην ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργεί παράνομα με την μέθοδο «χλωριώνω και εξαφανίζομαι». Επιπλέον, στην παράγραφο 4, η Υπηρεσία ζητά από την ΔΕΥΑΜΒ να τοποθετήσει πινακίδες στις δημόσιες βρύσες με την ένδειξη ότι το νερό δεν είναι πόσιμο. Αναζητούμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων που επιβάλλουν μια τέτοια ενέργεια και δεν τα βρίσκουμε. Οι δικές μας αναλύσεις σε διαπιστευμένο εργαστήριο, αντίθετα, πιστοποιούν ότι το νερό των δημόσιων βρυσών είναι καθαρό.
Τέλος τα αναφερόμενα στην τελευταία παράγραφο σχετικά με το ενδιαφέρον της ΔΕΥΑΜΒ για παροχή ασφαλούς νερού στους πολίτες του Βόλου δεν έχουν καμμιά σχέση με την πραγματικότητα. Τα προβλήματα με τις διαρροές, τους αμιαντοσωλήνες και τους σιδηροσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης είναι τεράστια, χρόνια και επικίνδυνα. Ο δήμος Βόλου άλλωστε είναι από τους δεινούς καταναλωτές εμφιαλωμένου νερού. Γιατί άραγε;
Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να πετάξουν τη μάσκα του προστάτη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Τώρα μιλούν ανοικτά για εκμετάλλευση όλων των πηγών του Πηλίου και απειλούν έτσι τα χωριά με αφανισμό. Στην επιχείρηση αυτή χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, όπως την παραπληροφόρηση και στροφή της κοινής γνώμης ενάντια στα χωριά ή την υπόσχεση ότι ο Βόλος θα πίνει νερό πηγαίο σε λίγα χρόνια όταν μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης, αυτή ειδικά η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση πέραν της λυσσαλέας προσπάθεια να εμπορευματοποιήσει το νερό και να πτωχεύσει την ΔΕΥΑΜΒ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου