Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Σ.Ε.Θ. «ΧΕΙΡΩΝ» ΚΑΙ ΤΗΝ «Α.Π.Ο.ΔΡΑΣΗΣ»


Μια γεμάτη χρονιά έχει να καταγράψει και φέτος στο ενεργητικό της η Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας Ε.Σ.Ε.Θ. «ΧΕΙΡΩΝ».
Είναι ένας σύλλογος που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μαγνησίας  και όχι μόνο, έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ιδρύθηκε το 2004 με έδρα τον Βόλο και μέχρι σήμερα έχει επιδείξει σημαντικό έργο στον χώρο τις σπηλαιολογίας. Έχει λάβει μέρος σε Πανελλήνιες Σπηλαιολογικές Συναντήσεις και διοργάνωσε την 11η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση το 2008 στον Αλμυρό. Επίσης χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία του στις Βαλκανικές, Ευρωπαϊκές κ Παγκόσμιες Σπηλαιολογικές Συναντήσεις. Στις 19 Ιουνίου 2011 σε συνεργασία με το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ  Κάρλας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Σπήλαια και γεωπερίπατοι γύρω από την λίμνη Κάρλα».Η ημερίδα περιελάμβανε παρουσιάσεις και ομιλίες για τα σπήλαια και τα μονοπάτια στην περιοχή της Κάρλας καθώς επίσης και ξενάγηση στην γύρω περιοχή και τα μνημεία της.

Το ερχόμενο Σάββατο 3/03/2012 θα οργανώσει μαζί με την Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης (ΑΠΟΔΡΑΣΗ), συνάντηση γνωριμίας με τη σπηλαιολογία στην πλατεία των Σταγιατών. Το πρόγραμμα της συνάντησης θα περιλαμβάνει:

2.30-5.30 μ.μ. Τεχνικές ανάβασης και κατάβασης μονού σκοινιού.
5.30-6.00 μ.μ. Παρακολούθηση αποσπασμάτων ταινιών μικρού μήκους με ανάλογο
                        θέμα.
6.00-7.00 μ.μ. Ομιλίες με θέμα τις επιστήμες Βιολογία, Γεωλογία, Αρχαιολογία, και
                        τη σύνδεσή τους με τη σπηλαιολογία.
7.00-8.00 μ.μ. Παρουσίαση των σπηλαίων της Μαγνησίας.

Η Ε.Σ.Ε.Θ. «ΧΕΙΡΩΝ» δραστηριοποιείται τόσο προς την κατεύθυνση της ανεύρεσης, εξερεύνησης, καταγραφής, χαρτογράφησης, φωτογράφησης και προστασίας των Σπηλαίων, όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης. Κάθε χρόνο τον Μάρτιο διοργανώνει σεμινάρια σπηλαιολογίας στον Βόλο, σε άτομα που αγαπούν την φύση και ενδιαφέρονται για την εξερεύνηση και προστασία του υπόγειου κόσμου των σπηλαίων.      
Σε αυτά μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας που τρέφει αγάπη προς τα σπήλαια και επιθυμεί να λάβει σπηλαιολογική κατάρτιση. Τα σεμινάρια αποτελούνται από δύο κύκλους: Τον κύκλο των θεωρητικών μαθημάτων Γεωλογίας, Βιολογίας, Αρχαιολογίας, Προστασίας Σπηλαίων, Πρώτες Βοήθειες, Υλικά κ.α. και τον κύκλο των πρακτικών ασκήσεων, δηλαδή την χρήση τεχνικής μονού σχοινιού για ανάβαση και κατάβαση στο εσωτερικό των σπηλαίων.

Τη φετινή χρονιά το σεμινάριο εκπαίδευσης για νέους σπηλαιολόγους αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 5/03/2012. Τηλέφωνα επικοινωνίας για εγγραφές και πληροφορίες 6985867118, 6948947518 και  24210-47296

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.