Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Σταγιάτες γυρίζουν την πλάτη στην ανάθεση και δείχνουν το δρόμο προς την αυτενέργεια του πολίτη

ΚΑΛΕΣΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 20/12/2015
ΩΡΑ 10:15πμ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ
Εμείς οι  Σταγιατιώτες καλούμε  τον κόσμο από τα χωριά και την πόλη σε μια ξενάγηση στα έργα που κάναμε μόνοι μας για να επαναφέρουμε στην άριστη κατάσταση το πόσιμο νερό που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών και στην πλατεία του χωριού.

Μετά την άρνηση της ΔΕΥΑΜΒ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια, όπως αυτές ορίζονται από τον σχετικό νόμο για τη διαχείριση του πόσιμου νερού  και την ως εκ τούτου εμφάνιση παθογόνων μικροοργανισμών στο δίκτυο του νερού, σε συνέλευση μας στις 21/10 αποφασίσαμε να πάρουμε το νερό στα ...χέρια μας.
Αυτή την απόφαση υλοποιήσαμε με τον καθαρισμό της δεξαμενής της πηγής της Κρύας Βρύσης και την κατασκευή τεχνικών έργων για τη θωράκιση του δικτύου έναντι μικροοργανισμών σε όλο το μήκος του από την πηγή ως και την κεντρική δεξαμενή.
Αποκαλύφθηκαν, καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν όλα τα σημεία σύνδεσης των αγωγών, κατασκευάστηκαν ανοικτά φρεάτια, έγιναν έργα προστασίας από τα πρανή και διάνοιξης διαδρόμων μέσα σε περιοχές με πυκνή βλάστηση κατά μήκος του δικτύου ώστε να είναι επισκέψιμο και ελεγχόμενο.
Στη διάρκεια των εργασιών έγιναν αναλύσεις 22 δειγμάτων για να διαπιστώσουμε την πρόοδο της δουλειά μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε στον κόσμο, ότι  καταφέραμε την ολική επαναφορά. Από 3ψήφιο αριθμό παθογόνων οργανισμών και των τριών ειδών πριν δύο μήνες, οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν  την ύπαρξη μονοψήφιου  αριθμού κολοβακτηρίδιων στην κεντρική μας δεξαμενή και στη δημόσια βρύση της πλατείας, ενώ απομένουν και κάποιες ακόμη εργασίες που είναι στο πρόγραμμα να κάνουμε.
Η μεγάλη προσπάθεια, έγινε από το σύνολο των κατοίκων του χωριού μας που συμμετείχαν ο καθένας με τον τρόπο του. Άλλοι πρόσφεραν χειρωνακτική εργασία, άλλοι υλικά οικοδομών και άλλοι χρήματα για τα απαιτούμενα υλικά και τις αναλύσεις των δειγμάτων.
Το χωριό μας δείχνει το δρόμο της αυτενέργειας του πολίτη σε αντίθεση με τον εφησυχασμό και την ανάθεση. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που αυτό γίνεται. Μόνοι μας ανοίξαμε τα 5 μονοπάτια που ήταν για δεκάδες χρόνια κλειστά και τα οποία επισκέπτονται εκατοντάδες περιπατητές κάθε βδομάδα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φτιάξαμε μεγάλες ξύλινες γέφυρες, αυτοδιαχειριζόμαστε την άρδευση εδώ και πολλά χρόνια, κρατάμε ζωντανά δύο πολιτιστικά κέντρα και οργανώνουμε 
εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας δικά μας μέσα. Δημιουργούμε ως εκεί που μπορούμε. Και μπορούμε να κάνουμε πολλά χωρίς καμιά διαμεσολάβηση.
Την Κυριακή σας περιμένουμε να μοιραστείτε μαζί μας τη χαρά της δημιουργίας και το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Για μας, τους "από κάτω", το νερό είναι πηγή ζωής. Για τους "από πάνω" είναι εμπορεύσιμο είδος. Συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, για να φράξουμε όλι μαζί μια και καλή το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του νερού, που μεθοδεύεται με την εγκατάλειψη στο έλεος της μόλυνσης και της υποβάθμισης των δικτύων στα χωριά και την πόλη.
Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.