Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι αποφάσισε η Συνέλευση των Κατοίκων Σταγιατών

Σήμερα Κυριακή 27/12, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κατοίκων του χωριού μας με αφορμή τη λήψη των αποτελεσμάτων των τελευταίων  δειγμάτων πόσιμου νερού από το διαπιστευμένο εργαστήριο στο οποίο κάνουμε τις αναλύσεις  και  το πρωτοσέλιδο κακόβουλο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας  στις 23/12, το οποίο ανέφερε ότι το νερό που πίνουμε είναι μολυσμένο με  μικρόβια κοπρανοειδούς μορφής.
Εμείς οι κάτοικοι των Σταγιατών στην συνέλευση στις 21/10/15, αποφασίσαμε να πάρουμε το νερό στα χέρια μας , να εξυγιάνουμε το δίκτυο σε όλο του το μήκος με την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων και να καθαρίσουμε όλες τις δεξαμενές, αφού η ΔΕΥΑΜΒ αδυνατεί ή δεν θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν μικροοργανισμοί στο πόσιμο νερό στα σπίτια και τις δημόσιες βρύσες
Από την επόμενη μέρα ξεκίνησε η υλοποίηση της απόφασης με την συμμετοχή όλων μας. Κάποιοι συμμετείχαν χειρονακτικά, άλλοι προσέφεραν  οικοδομικά υλικά και άλλοι χρήματα. Οι εργασίες διήρκεσαν 1,5 μήνα. Σε όλο αυτό το διάστημα χρηματοδοτήσαμε 22 αναλύσεις δειγμάτων για να παρακολουθούμε την πορεία των εργασιών, τα τελευταία από τα οποία μας έδωσαν τη μεγάλη χαρά να διαπιστώσουμε ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού του χωριού μας, στην πηγή, στην κεντρική δεξαμενή και στη δημόσια βρύση της πλατείας είναι άριστη. Καταφέραμε να μηδενίσουμε την παρουσία μικροοργανισμών μετά από σκληρή , μεθοδική δουλειά και πολλά έξοδα.
Την Κυριακή 20/12, έγινε μια ενημερωτική συγκέντρωση στο σχολείο του χωριού στην οποία κλήθηκαν και συνδημότες μας  για να ακούσουν , να δουν από κοντά τα έργα που κάναμε  και να μοιραστούν μαζί μας . τη χαρά και την ικανοποίησή μας.
Δυστυχώς τρεις μέρες μετά,  η εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» δημοσίευσε ρεπορτάζ  στο οποίο ανέφερε ότι πίνουμε νερό μολυσμένο , βασισμένο σε δύο κραυγαλέα ψέματα. Ότι η ΔΕΥΑΜΒ από τον Νοέμβρη κάνει συνεχώς δειγματοληψίες (στην πραγματικότητα έχει κάνει μόνο δύο) και ότι τα αποτελέσματα των «επαναλαμβανόμενων» αναλύσεων μέχρι την ημέρα που δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ, στις 23/12,  δείχνουν την παρουσία στο νερό 92 ολικών κολοβακτηριδίων, 55 e-coli και 7 εντερόκοκκων! 
  Η «είδηση» σκόρπισε χωρίς λόγο την αμφιβολία και τον φόβο στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Το χωριό μας τα τελευταία χρόνια προσπαθεί και έχει πετύχει να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα μέσα από μια αξιόλογη πολιτιστική δράση  με σημαία το γάργαρο νερό της Κρύας Βρύσης. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας δυσφημεί τις Σταγιάτες , φρενάρει αυτή την μεγάλη προσπάθεια και πλήττει την αξιοπρέπεια των Σταγιατιωτών.
Απαιτούμε από την εφημερίδα να αποκαταστήσει την αλήθεια για το νερό των Σταγιατών η οποία άλλωστε αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των αναλύσεων διαπιστευμένου εργαστηρίου   τα οποία επισυνάπτουμε και τη δημοσίευση από την ΔΕΥΑΜΒ  του αποτελέσματος της τελευταίας δειγματοληψίας την Δευτέρα 21/12. Σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσουμε τη συνδρομή της δικαιοσύνης .
Εμείς δεν ανησυχούμε, γιατί  τελικά καταφέραμε να επαναφέρουμε με δικά μας μέσα το δίκτυο του πόσιμου νερού του χωριού μας σε κανονική  και ασφαλή λειτουργία. Καλούμε τους κατοίκους του Βόλου να συνεχίσουν να προμηθεύονται νερό από τη δημόσια βρύση της πλατείας και συνεχίζουμε τον δύσκολο αγώνα μας για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας του νερού και του δημόσιου χαρακτήρα του,  αντιμέτωποι με τα συμφέροντα  που κρύβονται πίσω από τέτοια δημοσιεύματα.
Το νερό είναι ήδη στα χέρια μας".
Συνέλευση Κατοίκων Σταγιατών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.