Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ, ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Σε απάντηση της επιστολής σας προς τους κατοίκους των Σταγιατών σχετικά με την εγκατάσταση υδρομετρητών, σας κάνουμε γνωστό ότι θα ανταποκριθούμε θετικά στο αίτημά σας, εφόσον ικανοποιηθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις που σχετίζονται με την ποιότητα του πόσιμου νερού που τρέχει στις βρύσες μας, την αρχή της ανταποδοτικότητας και την τιμολόγηση με κριτήρια που λαβαίνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χωριού μας
 1. Συντήρηση, προστασία, έλεγχο και καθαρισμό της πηγής της Κρύας Βρύσης, του δικτύου και των δεξαμενών και απομάκρυνση του χλωριωτή όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία που αφορά κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 3000 κατοίκων, οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρεωτική χλωρίωση
 2. Διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της πηγής της Κρύας Βρύσης ως μοναδικής και αποκλειστικής πηγής τροφοδότησης του χωριού μας με πόσιμο νερό. Η ύπαρξη και λειτουργία της Κρύας βρύσης είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη των Σταγιατών εδώ και 400 περίπου χρόνια.
 3. Αποκατάσταση της νομιμότητας αναφορικά με τη παράνομη λειτουργία απορροφητικών βόθρων ξενοδοχείου που απειλούν με μόλυνση την πηγή της Κρύας Βρύσης. Το θέμα είναι γνωστό στην υπηρεσία σας από το 2011, χωρίς ωστόσο να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.
 4. Επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε όλο το χωριό. Σήμερα μόνο ένα μικρό μέρος του χωριού έχει τη δυνατότητα σύνδεσης και ως εκ τούτου το επιχείρημα της φροντίδας του περιβάλλοντος από την πλευρά σας με την τοποθέτηση υδρομετρητών δεν ευσταθεί.
 5. Αποκατάσταση του δικτύου της άρδευσης του οποίου μεγάλο μέρος καταστράφηκε με πρωτοβουλία του Καποδιστριακού δήμου Πορταριάς και έτσι αρκετοί κάτοικοι του χωριού, είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το δίκτυο του πόσιμου νερού το οποίο θα υποχρεωθούν να πληρώνουν με την εγκατάσταση υδρομετρητή.
 6. Εξασφάλιση κανονικών συνθηκών ροής του  πόσιμου νερού σε όλα τα σπίτια του χωριού μας από άποψη παροχής και πίεσης.
 7. Διατήρηση του υφιστάμενου τιμολογίου ύδρευσης (πάγιο) το οποίο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε ότι αφορά την ανταποδοτικότητα μια και το δίκτυό μας είναι μικρό και τα έξοδα συντήρησης είναι πολύ λίγα.
 8. Αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του χωριού μας που ανήκει στον ορεινό όγκο του Πηλίου και ως εκ τούτου οι ανάγκες σε πόσιμο νερό είναι αναπόφευκτα αυξημένες ιδιαίτερα τον χειμώνα που είμαστε αναγκασμένοι να αφήνουμε βρύσες ανοικτές για να προστατεύσουμε το δίκτυο από τον χαμηλές θερμοκρασίες..
 9. Ανάκληση των μηνύσεων που έχουν επιβληθεί σε κατοίκους του χωριού μας με ανύπαρκτες κατηγορίες και  με στόχο τον εκφοβισμό μας και την κάμψη του αγώνα μας για καθαρό και πηγαίο νερό χωρίς χημικά.
 10. Έναρξη διαλόγου με  τους κατοίκους όλων των χωριών του Πηλίου γύρω από όλα τα ζητήματα του νερού.
 11. Προσαρμογή του ισχύοντος κανονισμού ύδρευσης στις ιδιαιτερότητες των χωριών του Πηλίου
Το πόσιμο και πηγαίο νερό χωρίς χλώριο αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις ύπαρξης του χωριού μας, που είναι γνωστό ως το χωριό του νερού, το οποίο απολαμβάνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όχι μόνο οι κάτοικοι των Σταγιατών αλλά και πολυάριθμοι κάτοικοι του Βόλου. Το νερό είναι επίσης το σημαντικότερο κίνητρο της διαμονής μας στις Σταγιάτες, παρά το αυξημένο κόστος των καθημερινών μας μετακινήσεων για την ικανοποίηση των αναγκών μας σε εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό, εργασία.
Η πολιτική της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ από τη στιγμή που ανέλαβε, λόγω Καλλικράτη, τη διαχείριση του νερού αίρει αυτή την προϋπόθεση και καταδικάζει το  χωριό μας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό. 
Η εγκατάσταση των υδρομετρητών αποτελεί εισπρακτικό μέτρο και δεν σχετίζεται με την προσφορά από την ΔΕΥΑΜΒ καλύτερων και ευεργετικών για το χωριό μας υπηρεσιών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.