Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ: ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

 

 2 Ιουνίου

Η απάντηση του δημάρχου στην επερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στη Βουλή αποκτά ιστορικό ενδιαφέρον.Για πρώτη φορά, μετά από 11 χρόνια σιωπής ή και παραπληροφόρησης, γνωστοποιείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι το νερό της Κρύας Βρύσης πρόκειται να εμφιαλωθεί. Στην παράγραφο 13 αναφέρει: Η δυνατότητα των ΔΕΥΑ όλης της χώρας να προχωρήσουν σε εμφιάλωση νερού, προβλέπεται από τον ιδρυτικό τους νόμο (1069/80). Επιβεβαιώνονται έτσι όσα, όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζαμε ως χωριό ή ως Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό. Μπαίνουμε λοιπόν και επίσημα στην εποχή της λεηλασίας των φυσικών αγαθών, του νερού στην προκειμένη περίπτωση, γεγονός που σηματοδοτεί την ένταση του αγώνας μας για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Με την αποκάλυψη της πρόθεσης για εμπορευματοποίηση της Κρύας Βρύσης, καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα με τα οποία ο δήμαρχος δικαιολόγησε την αποκοπή της πηγής από το δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Δεν είναι η άρνηση των κατοίκων να πίνουν το νερό της πηγής τους ούτε οι «δολιοφθορές» και τα έξοδα λειτουργίας του αντλιοστασίου του χωριού οι αιτίες που επέβαλλαν την αποκοπή. Ούτε φυσικά το ενδιαφέρον του δημάρχου για την ύδρευση του Βόλου. Η μόνη και βασική αιτία είναι το πάθος των επενδυτών για εκμετάλλευση των πηγαίων νερών του Πηλίου, αρχής γενομένης από την Κρύα Βρύση. Άλλωστε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ το είπε καθαρά στη συνέντευξη τύπου στις 23 Ιανουαρίου ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του ως προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ : “Εγώ βλέπω επιχειρηματικά τη ΔΕΥΑΜΒ και θέλω να βγάλει κέρδος. Γιατί λοιπόν, να μην εκμεταλλευτούμε τις πηγές του ξακουστού σε όλον τον κόσμο Πηλίου, και να μην εμφιαλώσουμε το άριστης ποιότητας νερό του, ώστε να πωλείται σε όλη την Ελλάδα και να καταφέρουμε να κάνουμε την εταιρεία ακόμα πιο κερδοφόρα;” Μετά από δυόμιση μήνες έγινε η υφαρπαγή της Κρύας Βρύσης, της πιο κοντινής στο Βόλο πηγής.
Ενδιαφέρον έχουν όμως και κάποια άλλα σημεία της απάντησης του δημάρχου. Στην αμέσως επόμενη παράγραφο δίνει τον δικό του ορισμό της ιδιωτικοποίησης του νερού. Υποστηρίζει ότι «ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού είναι η «απαίτηση» ορισμένων κατοίκων των Σταγιατών ότι το νερό της τάδε πηγής είναι αποκλειστικά δικό τους». Εν ολίγοις, όλοι οι κάτοικοι των Σταγιατών, και όχι ορισμένοι, εξισώνονται με τους επενδυτές . Κατά τον δήμαρχο η δίψα για νερό εξισώνεται με τη δίψα για κέρδος και χρήμα.
Στις πέντε πρώτες παραγράφους γίνεται λόγος για την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που υποχρεώνει με έγγραφό της την ΔΕΥΑΜΒ να προβεί σε απολύμανση. Αυτή η Υπηρεσία ωστόσο, με το έγγραφό της αρ.7025 (12/10/2017) υποχρεώνει την ΔΕΥΑΜΒ στη λήψη 12 τουλάχιστον άμεσων μέτρων και ενεργειών για την προστασία της πηγής, των δεξαμενών και των δικτύων. Κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκαν πέραν της χλωρίωσης, γεγονός που φανερώνει την αδιαφορία της ΔΕΥΑΜΒ για την υγεία μας. Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια με την Υπηρεσία να σιωπά προκλητικά και να επιτρέπει στην ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργεί παράνομα με την μέθοδο «χλωριώνω και εξαφανίζομαι». Επιπλέον, στην παράγραφο 4, η Υπηρεσία ζητά από την ΔΕΥΑΜΒ να τοποθετήσει πινακίδες στις δημόσιες βρύσες με την ένδειξη ότι το νερό δεν είναι πόσιμο. Αναζητούμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων που επιβάλλουν μια τέτοια ενέργεια και δεν τα βρίσκουμε. Οι δικές μας αναλύσεις σε διαπιστευμένο εργαστήριο, αντίθετα, πιστοποιούν ότι το νερό των δημόσιων βρυσών είναι καθαρό.
Τέλος τα αναφερόμενα στην τελευταία παράγραφο σχετικά με το ενδιαφέρον της ΔΕΥΑΜΒ για παροχή ασφαλούς νερού στους πολίτες του Βόλου δεν έχουν καμμιά σχέση με την πραγματικότητα. Τα προβλήματα με τις διαρροές, τους αμιαντοσωλήνες και τους σιδηροσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης είναι τεράστια, χρόνια και επικίνδυνα. Ο δήμος Βόλου άλλωστε είναι από τους δεινούς καταναλωτές εμφιαλωμένου νερού. Γιατί άραγε;
Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να πετάξουν τη μάσκα του προστάτη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Τώρα μιλούν ανοικτά για εκμετάλλευση όλων των πηγών του Πηλίου και απειλούν έτσι τα χωριά με αφανισμό. Στην επιχείρηση αυτή χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, όπως την παραπληροφόρηση και στροφή της κοινής γνώμης ενάντια στα χωριά ή την υπόσχεση ότι ο Βόλος θα πίνει νερό πηγαίο σε λίγα χρόνια όταν μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης, αυτή ειδικά η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση πέραν της λυσσαλέας προσπάθεια να εμπορευματοποιήσει το νερό και να πτωχεύσει την ΔΕΥΑΜΒ. 
 
Λαική Συνέλευση Σταγιατών 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.