Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Σταγιάτες κόντρα σε αυτό που βαφτίστηκε ανάπτυξη

 

Της Εύης Κουτρουμπάκη 

Αρωγή στην προσπάθεια των κατοίκων του χωριού του Πηλίου να κρατήσουν ελεύθερο το νερό του τόπου τους.

Της Εύης Κουτρουμπάκη

«Μέχρι τη μέρα που εμφανίστηκε “Εκείνος” ζούσαμε χαρούμενοι στο ομορφότερο νησί του κόσμου…», «Τα παιδιά του τελευταίου νησιού», Ζουλφί Λιβανελί. Ετσι ξεκινά μια από τις ωραιότερες αλληγορικές μικρογραφίες που έχουν γραφεί στην τουρκική λογοτεχνία και αφορά την αλλοίωση του φυσικού αρμονικού τρόπου ζωής από την αλαζονεία και την υπεροψία από τους επί γης φορείς της. Αυτήν τη φράση σκεφτόμουν όταν ανηφόριζα για τις Σταγιάτες πριν από έναν μήνα, προσκεκλημένη των διοργανωτών στο καλοκαιρινό φεστιβάλ πολιτισμού που διοργανώνεται στο χωριό εδώ και χρόνια. Φέτος τα «Σταγιάτεια Νάματα» αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Πολλά ερωτήματα διεμβολίζουν τη σκέψη μου φτάνοντας στην πλατεία. Υπάρχουν σήμερα αθώες κοινωνίες; Μπορεί κάθε πολίτης, κάθε εκκολαπτόμενος πολίτης να διακρίνει πως οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστεύτηκε πολλάκις την τύχη του ήταν λαοπλάνοι και κομπαστές; Πώς παρεμβαίνουν στη ζωή σου, αργά στην αρχή όσο να μην τους καταλάβεις, έντεχνα αργότερα όσο να μην ξέρεις τι να κάνεις.

Η συνέχεια εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογιού Κήπου-μπαξέ

Δελτίο τύπου 10 η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το πρόγραμμα της γιορτής Σταγιάτες Πηλίου, 4-5 Μαΐου 2019 Για 10 η   χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες. Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Εφάπαξ του Ν. Ζαπατίνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Σταγιατών. Άλλη μια κωμική "απόδραση" στα κινηματογραφικά δρώμενα του καλοκαιριού στις Σταγιάτες. ΕΦΑΠΑΞ του Νίκου Ζαπατίνα κι η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλειά του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια σ

Άρης Βελουχιώτης: η πορεία και το τέλος

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών, φιλοξενούμε τον Γιάννη Μάγγο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την πορεία και το τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση- ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Άρη Βελουχιώτη και στηρίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα απεικονίζονται οι τόποι όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στις τελευταίες ώρες της ζωής του Άρη και των συντρόφων του και για πρώτη φορά γίνεται σαφές το ακριβές σημείο θανάτου του.